Ontvang onze nieuwsbrief:

Productontwikkeling rubriek 3 Probleem en oplossing

Cover Booosting Special Produktontwikeling
Jos Lichtenberg

01 juli 1997: Booosting bestuurslid Jos Lichtenberg, directeur van Buro A+ buro voor bouwproductontwikkeling te Roermond, met zijn 3e bedrijfskundige bijdrage over productontwikkeling.


Productontwikkeling rubriek 3
Probleem en oplossing


Een concreet handvat om tot vernieuwing te komen, is het inspelen op ‘problemen’ welke in de markt leven. Het woord ‘probleem’ hoeft daarbij niet al te zwaar genomen te worden. (Lichte) irritaties zijn ook goed. Iets wordt soms ook pas een probleem als de oplossing bestaat. De bewustwording van een probleem is vaak ook de genezing.
De consumentenmarkt wordt overstelpt met voorbeelden op dit gebied.
Producten welke inspelen op een al dan niet onderkende hinder. Denk aan de Vacu-Vin, leeslampjes die je met een klem op een boek kunt klemmen, etcetera. Amazing Discovery, je weet wel de zender die ‘s nachts onder andere RTL en Eurosport vervangt, zit er vol mee.

In de bouw werkt dat natuurlijk ook. Kennis van de markt, onder meer door te praten met spelers in het bouwveld, het bezoeken van (Booosting)bijeenkomsten, goed luisteren, helpen bij het opsporen van ‘problemen’. Voorbeeld:
Het probleem. Een goed voorbeeld dat recent op deze basis is ontwikkeld, speelt in op een aantal problemen.

• Inefficiency van het bouwproces (met name afbouw) als gevolg van door elkaar lopende disciplines die onderling afhankelijk zijn.

• Verstoring van het ontwerpproces, onder andere door late beslissingen of wijzigingen door opdrachtgevers en onder invloed van adviseurs, onder meer met betrekking tot installaties.
• Organisaties zijn flexibel, gebouwen zijn dat in het algemeen niet. Met name het ‘leidingbreiwerk’ werkt hierin belemmerend. Door leidingen onafhankelijk te maken van het bouwkundige deel is het mogelijk om:   laat in het ontwerpproces nog wijzigingen in de installatieconcepten te accepteren zonder gevolgen voor het ontwerp;  • de disciplines tijdens de uitvoering volgordelijk op te roepen zonder dat er conflicten ontstaan over aansluitingen op een voorganger in het proces; het bouwproces wordt hierdoor veel overzichtelijker;  • gebouwen later in de gebruiksfase aan te passen aan de nieuwe gebruikseisen (nieuwe huurder, groeiende organisatie, etcetera).

 

De oplossing is gezocht in de vloer, waar ruimte voor installaties is gereserveerd. De vloer is het belangrijkste onderdeel van een bouwsysteem zoals dat voor PFL b.v. is ontwikkeld. De leidingen worden in de vloer weggewerkt. Deze wordt later afgedekt met een solide beplating. Aldus is als het ware de verhoogde vloer c.q. het verlaagde plafond geïntegreerd in het vloerelement. Naast de aangegeven leidingfilosofie wordt hiermee dan ook aanzienlijk op bouwhoogte bespaard. Het systeem wordt binnenkort op de markt gebracht. Een variant wordt ontwikkeld voor de woningbouwmarkt in opdracht van Koninklijke Volker Stevin.


Een vloerprototype wordt nu toegepast in het A+ kantoor

Jos Lichtenberg
Algemeen bestuurslid Booosting
Directeur Buro A+ buro voor bouwproductontwikkeling

Deze rubriek is verschenen in Booosting nieuwsbrief #40

Totaaloverzicht rubriek Produktontwikkeling

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl