Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #23

illustratie Jan W: Tony Tan Jan Westra (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

30 november 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 22 d.d. 30 november 1998.


Janboel #23

 

Hallo Jan,


Dit wordt mijn elfde. Van de elfde. Voor iemand die in de regio regelmatig wordt onderworpen aan het regime van de ongedwongen inspanning om het gezellig te maken, een bijzonder moment. Ongeacht de wereld om hen heen leveren de zuiderlingen steeds weer een strijd met zich zelf en hun naasten om het straks in februari weer helemaal te kunnen maken. Zou dat niet iets voor de architectuur en voor de BNA in het bijzonder zijn? Stel je voor dat architecten zich een keer in het jaar mogen laten gaan en dat zij daarvoor geen rekenschap hoeven af te leggen bij al diegenen die CW gemakshalve schaart onder de staatsterreur.


Ik kwam op mijn onregelmatige zondagmiddag oog in oog te staan met de voorzitter in nota bene Hanneke Groentemans Plantage om weer eens een keer uit te leggen waar het Wilde Wonen over gaat. In houd mijn hart vast nu blijkt dat er ook nog een 'verzorgd boekje' wordt uitgegeven met alle obligate camping- en kampplaatsjes onder het motto van dat Wilde Wonen en vervolgens gaat hij zelf in de WW! Bij het afscheid van Carel bij de BNA moet je hem misschien het boekje The New Yersey Devils geven. Een bureaupresentatie van een groep Amerikanen die inderdaad het wilde wonen gestalte geven maar dan zonder de verstikkende uitstraling van het zigeunermeisje.


Ik heb laatst een tegenlezing in Delft gegeven (jullie hebben het te druk met andere zaken lijkt me wel) en een projectje laten zien dat gebaseerd is op 'out of pocket, through the hedge'. Dat wil zeggen: ontwikkel een Gamma bouwwijze die de uitvoerders in staat stelt het project uit de huishoudbeurs (per week) te financieren en dat door een coniferenhaag heen kan worden gebouwd (voorwaarde bij de bouwvergunning!). Zo'n houtje-touwtje-bouwwijze is letterlijk vermakelijk: het herstelt de geest in het bouwen. Niet alleen van de partijen die uitvoeren ook van de partijen die bedenken en gebruiken. Daarenboven begrijpen echte professionals moet hoe ze zoiets zouden moeten realiseren, want er zijn geen aannemers of bouwbedrijven die geloven in ladders, vijverfolie of 'hevel'-waterafvoeren.


Ik moest daar aan denken omdat in de studie de studenten aan de ene kant worden bedolven onder gangbare aanvaardbare kennis die van buiten komt, aan de andere kant zo nu en dan worden geconfronteerd met ideeën en werk waarin de poten onder de gebruikelijke stoelen zijn weggezaagd en waarvoor wij in onze tijd in Delft geheid een onvoldoende bij bouwtechnologie zouden hebben gekregen. Het dilemma tussen dus en wellicht, tussen weten en denken te kunnen, tussen behoud en branie. Nu denk je misschien wat heb ik hier mee te maken. Welnu het is een schot voor de boeg dat je hopelijk weerhoudt van al te gemakkelijke confrontaties met de markt. Voor je het weet sta je in Playboy of Privé. En hoewel dat misschien niet eens slecht is voor welke portefeuille dan ook, betekent het toch dat je je ten behoeve van het volksvermaak laat meezeulen door de Makers, de moneymakers. Overigens voor Groenteman moet je oppassen, want die wond CW compleet om haar vingers(s). En natuurlijk hebben we genoten van CD die - initialen waardig - de architectuur in de vitrine of in de koelkast probeerde te zetten bij Remy van der Elsen. Raar dat hij nou weer niet naar CW had gekeken, terwijl ze het over de programma's van de afgelopen week zouden hebben. Maar het ging meer over Jaguars met chauffeur dan over het Wilde Wonen. In tegendeel er werd à l'improviste met een krijtje op een schoolbordje een mini-Corbuutje geschetst. Het eerstejaars materiaal word je tegenwoordig in de schoot geworpen. Als er toch geen TV zou zijn. Ik zie je wel bij Paul de Leeuw.


Wreetings,
Jan Westra

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl