Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #22

illustratie Jan B: Tony Tan Jan Brouwer (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

16 november 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 21 d.d. 16 november 1998.


Janboel #22

 

Hallo Jan,


De hoofdletters die je gebruikt bij de aanhef herhaal je bij de afsluiting van je brief. Moet ik daar iets achter zoeken? Kapitaal klinkt ook beter dan onderkast. Iemand zei me eens: BNA betekent wat mij betreft: Bouwen, Niet Auwehoeren.


De organisaties waar de BNA er één van is, zijn eigenlijk een noodzakelijk kwaad. Of ze zijn te smal en daardoor zonder betekenis, of te breed en om die reden nietszeggend. Het lijkt toch nuttig om de organisaties binnen het bouwen toch wat meer samen te laten discussiëren. Een architectenorganisatie kan duidelijk maken dat het ontwerp-proces belangrijker is dan het bouwproces. Dit proces, dat niet het alleenrecht is van architecten, dient meer aandacht te krijgen door gelijktijdig en gezamenlijk aan de slag te gaan, Ook met de uitvoerende partijen.

 

Op de Booosting-dag heb ik het nog eens getracht te zeggen. Er vloeit nogal wat kennis en vaardigheid weg bij de aannemers. Ze ontwikkelen zich tot financiële concerns waarbij de uitvoering van het bouwen maar bijzaak is. De expertise ligt inmiddels grotendeels bij de toeleveranciers. Dit is een verkeerde tendens. Was de architect in sommige gevallen al de verzamelaar van door anderen ontworpen componenten, de aannemer neemt die rol over. Als de ontwerper zodanig wordt vernederd dat hij alleen nog het concept, de virtuoze schets, mag maken, is het afgelopen met zijn invloed op de materialisatie. Misschien moet de geldstroom anders worden gekanaliseerd, zodat de juiste besluiten in het juiste traject kunnen genomen. Dat is wat mij betreft het ontwerp-traject. Dat kost energie en tijd en dus geld. Dat laatste komt overigens dubbel en dwars terug. Dan is er geen behoefte aan Neotecten. Als is het maar om de naam BNN te voorkomen. Het wordt eerder BZN, zonder die neotecten, maar die naam roept valse sentimenten op. BEA lijkt me veel schattiger, veel groter ook. Heb je em?


Je Jan (Brouwer)

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl