Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #21

illustratie Jan W: Tony Tan Jan Westra (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

02 november 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 20 d.d. 2 november 1998.


Janboel #21

 

Hallo JAN,


Ik schrijf je deze keer in hoofdletters omdat je bent voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de BNA. Het lijkt haast een traditie te worden dat uit de illustere lagen van de faculteit in Delft BNA voorzitters worden getrokken. Ik hoop dat je de vertaling van de BNA in het engels zult uitdragen: Beware for Dutch Architectural. Daarmee is dan ook in een credo de ondertitel van de BNA 'ter bevordering van de bouwkunst’ begrepen. Het zal hopelijk niet zo zijn dat jij je als voorzitter meer monddood zult moeten gedragen wanneer het gaat om de architectuur van anderen onder de loep te nemen.


Het zal wellicht betekenen dat er in het Capitool over iets anders kan worden gesproken dan het wilde of losse wonen. Hoewel je zelf een substantiële bijdrage hebt geleverd aan het IKEA-gebeuren, hoop ik dat in het gevecht tegen de staatsarchitectuur door CW ook andere dan Gamma-, IKEA- en Praxis-kreten zullen worden geslaakt. Over de vermakelijkheid van de architectuur bijvoorbeeld. Als je straks als profeet of apostel door het land moet trekken om bij de verschillende parochies de leer te verkondigen, dan verwacht ik dat je enthousiasme na verloop van tijd terug te vinden is in de lokale architectuurproducties.

 

Binnenkort zul je dus regelmatig in de media optreden om het standpunt van de Bond uit te dragen. Verdraagt de nieuwe status en het werk zich overigens wel met je positie binnen de faculteit of maken ze nu een C-professor van je? Wat ik begrijp dat Delft naast de toch al te bekritiseren onderverdeling tussen lichte en zware jongens (en meisjes) nu ook het vedergewicht als C-status heeft geïntroduceerd. Des te merkwaardiger omdat je dan juist zou verwachten dat het gaat om een A-positie, of een 0-status, omdat nu A de lichtste categorie behelst. Volgens de Telegraaf maken jullie er een Janboel van. Verandert de status van CW ook, nu hij jou opvolgt als directeur onderwijs? De buitenwacht zou haast gaan denken dat er een onderliggend komplot aan ten grondslag ligt: eerst de status van de architectuur door de BNA heen bevechten, dan in het onderwijs implementeren. Of, eerst de structuur van het onderwijs slechten, dan de oogst voor de BNA geschikt maken. Ik hoop dat jullie er uit komen.

 

Bij het feest van Booosting hebben we ouderwets genoten van het onvermogen om de tegenwoordige kreten in een historische lijn van ontwikkeling te plaatsen. Er komen wel meer partijen op het bouwtapijt die zonder blikken of blozen de industrieel-flexibel-duurzaam-trilogie uitspreken, maar definities, verbanden en contact zijn ver te zoeken. Ik was zeer verheugd dat GB van EZ zich liet ontvallen dat proefprojecten moeten worden gerealiseerd zodat je dan na evaluatie nog een keer kunt beginnen om langzamerhand greep te krijgen op de materie. Eindelijk een pleidooi door het Defterotype: jij zult zeggen Delfterotype. Niet zo gek in dit verband omdat in Delft een demonstratie wordt gegeven van waar een gemeenschappelijke inspanning en een gedreven opdrachtgever toe kunnen leiden: het XX gebouw. Een bouwwerk met een hoog Booosting gehalte, tegelijkertijd een beetje los en wild en iets van eikehout in de afdronk. We leven in een tijd dat alles lijkt te kunnen en te mogen. De mores uit de architectuur. De oervorm wordt slecht(s) geciteerd. De huidige en komende generatie kunnen we beter neotecten noemen en hun voortbrengselen Neotectuur. Dat zou betekenen dat na 2000 de bond moet worden herdoopt tot BBN. Ik verwacht dat je je daarvoor gaat inzetten. Daarna zien we wel verder.


Jan Westra

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl