Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #20

19 oktober 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 19 d.d. 19 oktober 1998.


Janboel #20

Beste Jan,


10 jaar Booosting is nog maar een schijntje, het begin van een lange weg om het maken van architectuur in een beter daglicht te stellen. Jij bent wel van je geloof gevallen door nu te memoreren dat de club maar moet blijven bestaan als luis in de pels. Ik ken overigens niet de levenslengte van de luis, maar ik heb het gevoel dat hij beter gedijd op een zeer hoofd.


Persoonlijk heb ik een zwaar hoofd in de ontwikkeling van de materialiteit van het bouwen. In het verleden is door velen getracht daar afspraken over te maken. Ik denk hierbij aan de Modulaire Coördinatie, de Stichting Open Bouwen, het Open Bouwen Ontwikkelingsmodel, de Bouwknoop etc. De betrokkenen hebben allen ernstige pogingen ondernomen om tot afspraken te komen in relatie tot de maakbaarheid van de architectuur. Op de achtergrond was er een vage ideële gedachte dat de mens behoefte zou hebben aan verandering. Verandering van levensomstandigheden zou vragen om verplaatsing van het bankstel en de kaptafel. Een Illusie. Er wordt een nieuwe poging gedaan om afspraken te maken over het bouwen. Industrieel, flexibel en demontabel bouwen is het nieuwe credo. Doordat in het laatste decennium een groot deel van het werk van de gure bouwplaats is verplaatst naar de warmte van de fabriek heeft men de tijd mee. Engelse sleutel en schroevedraaier zijn nog de enige werktuigen in het ideale beeld van deze bouwmethode. Zo ver komt het natuurlijk nooit en dat hoeft ook niet.  Het is wel verstandig om afspraken te maken met de industrie over de flexibiliteit en demontabiliteit. De toeleverende industrie ontwikkelt zich steeds meer als een expert. Binnen hun eigen component kunnen ze hun expertise kwijt, maar ze dienen terdege rekening te houden met componenten van collega's die broederlijk naast, boven en onder elkaar voorkomen. De connectie is dus van betekenis.


Er is een belangrijke stelregel voor dergelijke situaties. Blijf in godsnaam uit elkaars geometrisch territorium. De architect moet oppassen dat hij niet slechts mag verzamelen en de voeg mag vormgeven. De architect collectioneert en selecteert. Ik heb de lichte neiging om hem te vergelijken met de bondscoach van het Nederlands elftal die zijn spelers op diverse posities selecteert. Rijkaard, de architect van het voetbal. Maar om de architect met een rijkaard te vergelijken gaat te ver. Maar toch... aanvalluh…


Je Jan. (Brouwer)

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl