Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #19

illustratie Jan W: Tony Tan

12 oktober 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 18 d.d. 12 oktober 1998.


Janboel #19

Hallo Jan,


De beste oogst is in oktober. Drie O's per jaar waarvan twee in oktober. Een mooie maand voor een feestje. Booosting is jarig. Wij zijn beiden groot geworden door Booosting dus we mogen er best wat O's aan wijden.


Naar goed gebruik is het symposium de 22ste oktober in Bouwkunde Delft zonder kosten voor de deelnemers. Vrolijk clubje dat Booosting trouwens. Organiseert eigenlijk feestjes voor zichzelf die ze dan achteraf bijeenkomsten en bedrijfsbezoeken noemen . Z kom e nog eens ergens. De architect die louter is aangewezen op de bouwcatalogus of de kennis van zijn collega's kan plotseling vertrouwd raken met verder weg liggende technieken en met ontwerpers uit andere disciplines.

 

Booosting is door de jaren heen gebleven wat het was: archineers die proberen in het voetspoor van de groten zelf ook tot een vernieuwende productontwikkeling te komen. Het acroniem is op de achtergrond gedrongen, maar Booosting staat voor Bevorderen (van) Onderzoeken, Ontwerpen en Ontwikkelen (in) Samenwerkende Teams (mbt) INdustriële Gebouwdelen.


Sterk productgericht probeerden we eerst met zoveel mogelijk vondsten ons zelf en het publiek van de noodzaak te overtuigen. Gaandeweg veranderde de pioniersclub in een verzameling geïnteresseerden rond verschillende thema's, materialen, producten etc. De schare groeide gestaag naar ongeveer 100 aangesloten leden. Het is te doen gebruikelijk dat de scheidende voorzitter hoogleraar wordt. Nu heeft Jouke Post al twee O's in zijn naam, dus als het ons gelukt is met minder en geen, moet hij dat zeker kunnen maken.


Ik heb altijd gezegd dat Booosting erop uit zou moeten zijn om zich zelf op te heffen, immers wanneer aan de doelstelling is voldaan dan zou de bouwindustrie een platform hebben waarop wordt gesproken en wordt onderhandeld en is de verstokte miscommunicatie in de bouw (en in de industrie) uit. Maar nu vind ik eigenlijk dat Booosting zelfs daarna moet blijven bestaan omdat het zich tussen de professionele partijen als TNO, SBR, Bouwcentrum, maar ook tussen grote aannemingsbedrijven en industrieën als Hoogovens, General Electric moet blijven presenteren als een vriendelijke maar alerte luis in de pels.

 

Wat vond je van de prijs die Mick Eekhout is toebedeeld voor zijn magistrale dak in het Princenhof Museum in Delft. Ko Liang Ie prijs voor een product dat terug te traceren valt naar de start van Booosting. Een prachtige erkenning voor daadwerkelijk pionierswerk: de kunst van het maken, het maken van een kunstwerk.


Toen tijdens de begindagen van Booosting in de kelder van iON in Rotterdam en later bij de bestuursvergaderingen, bespeurde je verbazing en rooie oortjes wanneer iemand een stenen of een houten gevel had ontworpen. Ik las dat jij nu ook bent bekeerd. Na HJH, CPZ en MZ zie ik opeens bij jou houten gevels met zelfbouwdetails verschijnen. En de huidige voorzitter staat in dit blad zelfs op de voorpagina met een gebouw dat karton, zand en wellicht ook nog stro bevat. Straks komt ME met een Specoframe met houten staven en keramische knooppunten op de markt. Een echte Janboel.

Heb je trouwens gezien dat ze dankzij ons geschrijf de hoofdredacteur weer Jan zijn gaan noemen?


De O is een eindeloze letter die als je hem bewandelt steeds weer het beeld laat kantelen. De oogst van tien jaar ligt misschien wel meer bij ons zelf op zolder, dan de buitenwacht denkt te zien in het vooronder.

 

GrOOOtjes
Jan Westra

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl