Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #14

illustratie Jan B: Tony Tan Jan Brouwer (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

29 juni 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 13 d.d. 29 juni 1998.


Janboel #14

Hallo Jan,


Engeland is kennelijk een inspirerend land voor een architectuurbeschouwing. Ook nu weer komen in je brief twee Britten voor: Martin Pawley en de Prince of Wales. Ik heb de volgende week een afspraak met Pawley en zal je daar nog over berichten. Bij de Prince of Wales moet ik altijd denken aan aandoenlijke aquarelletjes van de Britse landschappen. Gelukkig hebben wij Janneke B. en die is veel beter.


De aanleiding voor dit verhaal is de competitie die is uitgeschreven door het Prince of Wales Institute of Architecture. Het gaat om het ontwerpen van zendmasten voor de moderne telefonie. Ook hier zijn dergelijke prijsvragen uitgeschreven, waarbij Zwarts & Jansma en Cepezed in een bittere strijd waren gewikkeld. De onderlinge problemen zijn altijd collegiaal opgelost, begrijp ik. De masten vormen een onderdeel van een groot maatschappelijk probleem. In Engeland heeft men pogingen gewaagd om de mast als een typische Britse boom te camoufleren. De beoordelingscriteria zijn o.a. sociale nuttigheid, culture expressie en aanpassing aan het landschap. Maar de doorlooptijd van de zendmast is waarschijnlijk gering. Het is kennelijk op dit moment nog nodig om de communicatie via hoge masten te organiseren. Maar over enkele decennia zal de technologie wel iets hebben verzonnen dat de masten overbodig maakt. Denk aan de vroegere auto-antenne. Nu zijn ze inmiddels onzichtbaar. Ook de schotelantenne (met of zonder baksteen print) verdwijnt binnenkort als de allochtone zenders ook via de kabel worden doorgegeven. Communicatie verloopt steeds meer via onzichtbare kanalen. En de mens is al zo in verwarring gebracht. De warmte in huis komt al lang niet meer van het haardvuur, het water komt niet meer uit de put achter het huis en aan telefoons zitten geen draadjes meer. Het licht gaat aan bij aanraking van een tiptoets. Zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

 

Uitgerekend het conservatieve Prince of Wales Institute schrijft een prijsvraag uit voor communicatiemasten. Wat verwacht de jury: een mast van ongeverfd hout met graspolletjes en een basement van kromme bakstenen? Moeite voor niks, over een decennium is er een onzichtbare oplossing. De masten zijn voorlopig nog torenhoge bakens die onzichtbaar contacten tot stand brengen. Via de traditionele toren praatte je met God, via de mast communiceer je met je maîtresse.

 

Ik zie het aquarelletje van de Prince of Wales al voor mij: grijze heuveltjes, groene weitjes, witte schaapjes en een schattig mastje. Allo, Allo. Hi,


Je Jan (Brouwer)

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl