Ontvang onze nieuwsbrief:

Janboel #9

illustratie Jan W: Tony Tan Jan Westra (foto: Ger Thijssen, Doetinchem)

20 april 1998: Jan Brouwer en Jan Westra maken er in BouwWereld een Janboel van. Dat betekent een jaar lang genieten van hun briefwisseling over architectuur. Deze editie is geplaatst in BouwWereld 8 - 20 april 1998.


Janboel #9

Hallo Jan,


Ik dacht dat NVSH bij jou zou staan voor Nooit Versaken Steeds Herhalen, een credo voor de slecht begrepen Technisch Innovatief Architect (TIA zoals Marc Maurer hem noemt). Ik dacht dat jij daarom wel in zou gaan op onze vriend Cedric Price die ik aanhaalde, maar blijkbaar ben jij meer gecharmeerd van Kundera.

 

Ik blijf nog even bij CP, die als hij ooit wordt geridderd Sir Price heet, wat tweeledig recht doet aan zijn persoon. De verrassing bijvoorbeeld dat het Fun Palace een verre voorvader blijkt te zijn van wat tegenwoordig wordt samengebald onder het begrip multiplicity: de veelvoudigheid van functies en gelijktijdig van acties. You could watch mudwrestling while listening to Menuhin and having a sumptious meal at the same time. Hier maakt hij vooral duidelijk dat het er vooral om gaat de cultuur bij de massa af te leveren zoals een groothandel dat zou doen: Piping Beethoven down the pits. Het Fun Palace werd nooit gerealiseerd. Misschien is dat maar goed ook, omdat de naakte uitvoering de boodschap alleen maar kan ontkrachten. Het is overigens nog steeds actueel omdat in toenemende mate opgaven worden gesteld die de ontspanningsmarkt onder een dak voor het grote publiek open legt. Zoals Amerikanen hele dagen doorbrengen in de mall, zullen wij over enige tijd verrijkt worden met centra waarin cultuur, sport, informatie en erotiek samengaan. Genoeg voor een volle week ontspanning. Dat wordt onder andere mogelijk gemaakt door nieuwe technieken en materialen, zodat de woestijn en de skipiste naast elkaar kunnen bestaan. Niet in de vorm van paleizen maar als pleisterplaatsen langs de route van jachtige mensen: Fun Places.


Cedric Price is enthousiast over de mogelijkheden die de nieuwe ontwikkelingen bieden in het creëeren van geëigende antwoorden. Het is juist deze visie die hem kenmerkt: over de toppen heen van wat in andere takken van industrie en wetenschap wordt ontwikkeld het architectonisch concept te laten doorklinken. Hij wordt door ingewijden beschouwd als het geweten van de beroepsbeoefenaren met een constante en consistente druk op de kwaliteit van het ontwerp dat steeds de heldere opgave zou moeten weerspiegelen. Dat is niet eenvoudig : als geen ander uit de glamour-periode van de early sixties heeft hij dat spoor gevolgd, terwijl om hem heen anderen zwichtten voor geld, opvatting of status. In 1978 diende hij een bouwaanvraag in voor het verbouwen van het Buckingham Palace tot jeugdherberg. De aanvraag werd niet ontvankelijk verklaard maar de keurige Engelsen hadden hem de gebruikelijke papieren doen toekomen voor proper procedures. Een typische Price manoeuvre. Architectuur is voor hem niet slechts maken en spelen, niet louter vorm, kleur, tekeningen en techniek - waar hij overigens van geniet - maar het is vooral het geloof in het produkt dat moet werken, zodat mensen het kunnen gebruiken.


Dat is zo tussen Pasen en Pinksteren een Prettige Gedachte.
Priceworthy.


Wreetings
Jan (Westra)

 

Janboel totaaloverzicht

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl