08 december 1997: Jan Brouwer en Jan Westra gaan er binnenkort in BouwWereld een Janboel van maken. Vanaf volgend nummer kunnen de lezers meegenieten van hun briefwisseling over architectuur. Als voorproefje vertellen beide Jannen vast iets over zichzelf en geven ze een kort overzicht van hun werkzaamheden.
Janboel
Architecten corresponderen in BouwWereld
Jan Brouwer: 'Mijn vader was handelaar in bouwmaterialen. Vandaar dat we thuis vaak spraken over materialen en gebouwen. Omdat ik ook nogeens redelijk goed kon tekenen, koos ik voor het vak van architect. Al wilde ik aanvankelijk bioloog worden. Ik was gefascineerd door eencelligen . Maar nu besef ik dat die belangstelling ook een link heeft met architectuur. Want zelfs eencelligen hebben een eigen onderkomen. Ze hullen zich in een kalkschelpje met prachtige geometrische vormen.
Duurzaamheid is een belangrijk aspect in mijn ontwerpen. Maar duurzaam bouwen staat voor mij niet gelijk aan kromme bakstenen, ongeverfd hout en grasdaken. Mijn ontwerpen moeten niet de indruk wekken dat is gewerkt met tweedehandsmaterialen. Ik wil duurzaamheid tot uiting brengen in de technische uitwerking van een project. Daarom werk ik bijvoorbeeld altijd met prefab elementen. Die zijn makkelijk te monteren en dus ook te demonteren. Bij deze werkwijze is voordenken dan ook belangrijker dan nadenken.
Renzo Piano en Norman Foster zijn mijn voorbeelden, want zij denken ook sterk in methoden en materialen. Daardoor versterkt het materiaal van hun ontwerp de ruimte. Dat zie je heel duidelijk bij het Centre Pompidou in Parijs van Piano en Rogers.
Een goed project dichterbij huis is het VNO-NCW gebouw van Benthem Crouwel in Den Haag. Hierbij kun je duidelijk zien hoe het bouwwerk is gemaakt, het materiaal heeft als het ware een betekenis. Een schril contrast daarmee vormt de dubbele kantoortoren Castalia van Michael Graves, in dezelfde stad. Al van verre zijn twee hoge mutsen zichtbaar, die loze ruimten creëren en geen enkele functie hebben. Hier is architectuur verworden tot absolute pastiche.
Naast mijn werk als architect ben ik hoogleraar Bouwtechnisch ontwerpen aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Studenten krijgen hier allemaal dezelfde basisopleiding, maar kunnen afstuderen in verschillende richtingen, zoals architectuur, stedebouwkunde, bouwtechnologie, volkshuisvesting en bouwmanagement. Onze opleiding is beter dan die in Eindhoven, omdat de culturele component in het ontwerpproces groter is. Eindhoven besteedt meer aandacht aan het technisch-wetenschappelijke deel.
Net als Jan Westra ben ik een schoolmeester die graag zijn mening verkondigt. Omdat ontwerpen alleen vaak niet voldoende zeggen, schrijf ik regelmatig over architectuur. Mijn briefwisseling met Jan leidt hopelijk niet tot het afvangen van elkaars vliegen, maar tot het omschrijven van een gemeenschappelijk ideaal. Al zijn we beide nogal scherp van pen en gaat het vaak hard tegen hard. Soms hebben we bijna dezelfde mening, maar kunnen we het zo opschrijven dat het lijkt of we het oneens zijn. Eigenlijk hebben Jan en ik een haat-liefde-verhouding. We hebben een zekere bewondering voor elkaar, maar denken ook regelmatig: Nee, het klopt niet wat die ander doet.’
Jan Westra: 'Vroeger wilde ik dirigent worden. Maar later kreeg ik toch mijn twijfels. Immers, wie van dat vak een redelijk bestaan wil leiden, moet wel heel goed zijn. Op mijn zeventiende ging ik een jaar naar High School in de Verenigde Staten. In dat land is mijn interesse voor architectuur aangewakkerd. Want daar zag ik dat het mogelijk is om heldere, aangename woningen te maken. Niet het gemiezemuis zoals in Nederland, waar een woning vaak een hokje is met een dak erop. Uit die periode heb ik ook de eigenschap overgehouden dat ik me nergens wat van aantrek. Zo doe ik graag kleine opdrachten die eigenlijk niet kunnen.. Me buigen over de vraag of je door een brievenbus kunt bouwen, bijvoorbeeld. Zelf prutsen met materialen vind ik ook leuk. Het probleem bij dat soort dingen is dat leveranciers vaak geen garantie willen geven op producten die anders toegepast worden. De opdrachtgever moet dus ook het volste vertrouwen hebben in jouw idee.
Als architect vind ik het een ideale situatie als er nog niets is, want dan liggen alle mogelijkheden nog open. Ik ga eerst met de opdrachtgever praten, vraag hem bijvoorbeeld of hij mij kan schilderen waar en hoe hij 's morgens het liefst wakker wil worden. Daarna probeer ik met mijn plan te vertalen wat die opdrachtgever diep in zich wil, in wat voor woning hij wil zijn. Helaas kan niet iedereen zijn wensen op deze manier duidelijk maken. De opdrachtgever moet daarvoor namelijk soms naast zichzelf gaan staan. Daar komt bij dat veel mensen voor de status een bepaalde woning willen hebben. Ook een heleboel architecten kunnen dat verhaal niet aan. Die trekken gewoon een lade met ontwerpen open en zetten overal dezelfde woningen neer zonder rekening te houden met de situering.
In mijn vak als hoogleraar wil ik studenten opleiden tot breedopgeleide specialisten. Studenten werken aan projecten die maatschappelijk interessant zijn en perspectief bieden. Het bouwkundeonderwijs in Delft en Eindhoven verschilt nog altijd van elkaar. In Delft wordt van alle kanten op een probleem ingezoomd, wat natuurlijk lang niet zo leuk is.
Desondanks vind ik het leuk om met mijn collega Jan Brouwer van de TU Delft wat heen en weer te schrijven. Zo vaak zien we elkaar immers niet. Ik heb geen flauw idee hoe het gaat en welke onderwerpen aan de orde zullen komen. Misschien leidt onze briefwisseling wel tot een gezonde ruzie.'
Booosting bestuur
Jan en Jan zijn mede-oprichters van Booosting.
Jan B was onze 1e voorzitter, vanaf de oprichting op 31 augustus 1988 tot 1 augustus 1991.
Jan W vervulde vanaf de oprichting drie jaar de functie van vice-voorzitter. Aansluitend volgde hij Jan B op als voorzitter en deed dit tot juni 1996.
Tekst Martine de Klein
Foto's Ger Thijssen, Doetinchem
BouwWereld vakblad voor bouwtechniek voor professionals.
De Janboels zijn verschenen tussen december 1997 en december 1998.