Ontvang onze nieuwsbrief:

Inleiding van de nieuwe voorzitter Jouke Post

Jouke Post bij Post Ter Avest architecten Rotterdam

29 augustus 1996: Tijdens het bedrijfsbezoek aan Trespa te Weert een inleidend van de nieuwe Booosting voorzitter, architect Jouke Post (Post ter Avest architecten).


Inleiding van de nieuwe voorzitter Jouke Post

Hartelijk bij deze BOOOSTING-bijeenkomst na de vakanties. In de reeks bedrijfsbezoeken niet de en zeker ook de laatste. Zoals de titel al aangeeft u, ik, "wij investeren allemaal in de toekomst.”
Deze middag geeft een stevige zet naar toekomstige, ambitieuze plannen en creatieve processen.

Ik sta hier voor u als de nieuwe voorzitter, de derde in de rij. Na Jan Brouwer hebben we lang plezier en nut gehad van Jan Westra. Deze laatste Jan heeft een architektenpraktijk die hij gebruikte om het gebouw steeds verder uit te vinden, zoals het BOOOSTING betaamt. Hij is, zoals u weet, nu hoogleraar geworden. Wij zijn in blijde verwchting wat dit voor BOOOSTING gaat opleveren. Naast het ontwerpspel is hij sterk in het taalspel. Zijn inzet heeft geleid tot nieuwe BOOOSTING aktiviteiten, de zgn. looop- en poool-bijeenkomsten. Steenwol, beton en kalkzandsteen zijn het afgelopen jaar op deze wijze beschouwd, vele materialen zullen nog volgen, wellicht ook kunststofplaat, ik noem maar iets.


De periode Jan Westra is geëindigd in een indrukwekkend, interessant symposium “Het prototype als prelude tot een nieuwe bouwwijze”, een dag met fascinerende uitvinders, hun verleden en de toekomst. Het boek, het derde BOOOSTING boek hierover, wordt nu gemaakt.

Nu ik het roer heb overgenomen, moet u iets over mij weten. Samen met Daan ter Avest heb ik een behoorlijk architektenbureau met een goede produktie. Het grootste gedeelte van deze produktie zijn gebouwen en woningen, daarnaast doen we onderzoek en er een ontwerp-laboratorium, de Nikè-werkplaats geheten. In de Nikè-werkplaats worden prijsvragen van grote schaal gedaan en detailleringen verder ontwikkeld. Onderzoek bestaat somtijds uit verkenningen en nogal wat produktontwikkeling, met andere BOOOSTINC—leden. Zo is de aanbouwserre nog steeds aktueel, is het prototype van het snellere afbouwsysteem, zgn. PIP, gereed en te bezichten, zijn we gestart met de ontwikkeling van goedkopere en flexibele woontorens en kortgeleden met het project XX. Dit laatste is een kantoor op de duurzaam bouwen gedachte, dus vanuit het milieu gedacht. Echter het gaat slechts 20 jaar mee. Als het goed dit is, is dit gebouw 19 3/4 jaar goed bruikbaar en op de 20e verjaardag valt het ineen tot een hoopje aarde. U snapt dat hieraan nog het een en ander valt te onderzoeken.

Persoonlijk heb ik 3 fascinaties die werkzaamheden in BOOOSTING legitimeren.
Mijn 1e fascinatie betreft uitvinders.
Het is een fantastisch soort mensen, op de grens van romantisch, intellect en durf. Ik zal u regelmatig onthalen op prachtige uitvindingen het verleden.

Mijn 2e fascinatie ligt in het verlengde hiervan en dat zijn technisch, slimme en snelle auto’s.

Jaren geleden heb ik eens een korte lezing over de ontwikkeling van Lotus gegeven, om te laten zien welk denken er achter zat. Ook dan kom je weer op de mensen terecht, zoals Colin Chapman maar ook Maus Gatsonides, met zijn uitvindingen van o.m. de Gatsometer.

Mijn 3e fascinatie is de illusie, de grens tussen creativiteit en realiteit.

Theorieën en fantasieën die net iets verder gaan. Cedric Price was zo iemand. Gebouwen en strukturen ontwerpen, waarvan iedereen ziet dat het eigenlijk niet zal kunnen en lukken, maar toch zodanig dat het anderen weer inspiratie geeft.
Ons project XX is op een bepaalde manier natuurlijk ook een illusie, maar we komen er wel een stap verder mee. Hiermee komen we weer terug u, de BOOOSTING-mensen, u bent ook geboeid door de spanning van het grensvlak tussen het wel en niet kunnen en nieuwe mogelijkheden.

Vandaag zijn we gelokt door Trespa "Investeren in de toekomst" met Methon, Athlon en Toplab. Wij weten dat het plaat blijft, maar we vermoeden dat het meer is en wordt, het grensvlak tussen commercie en creatie. Vandaag zien en horen we het, wij gaan bekijken wat we ermee kunnen doen en komen de vragen op, is het te plakken, te klemmen, te buigen, te smelten, te kleuren, is het doorzichtig, isolerend, sterk, slap en ga zo maar door. Is het produkt in zijn beginfase of in de eindfase van zijn ontwikkeling, is het aanleiding voor verdere produktontwikkeling, kunnen we er ook auto’s mee maken en is er überhaupt een bouwkundig zonder plaat mogelijk?

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl