Ontvang onze nieuwsbrief:

De clue van cladding

de clue van cladding

14 december 1993: Introductie van voorzitter Jan Westra tijdens het Booosting bedrijfsbezoek bij Plastica Plaat te Waalwijk.


De clue van cladding

Vandaag spreken wij over platen.
Een plaat is etymologisch beschouwd een plat hard voorwerp, plat stuk metaal, borstharnas, dikke balk of een houten muur.
Het zal duidelijk zijn dat we hier de dunne plaat aan de orde stellen. Platen zijn betrekkelijk nieuw in de bouw. Vroeger werden grote oppervlakken gedeeld in hapklare brokken die vervolgens werden gerealiseerd door vakmensen. De kussenkastdeur bijvoorbeeld met zijn spiegelvlakken uit massief hout geschaafd is daar een klassiek voorbeeld van.


Je zou kunnen zeggen dat we tegenwoordig de draad met betrekking tot het vlak aardig zijn kwijtgeraakt. Zelfs de meest naïeve zelfbouwer weet van het bestaan van spaanplaat, gipskartonplaat of multiplex. Maar ook de volkernplaat of de geperste plaat uit chips of steenwol vindt zijn weg. Argumenten: vlak, haaks en gemakkelijk te verzagen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat geen van deze argumenten bijhet huidige aanbod stand houdt. Platen zijn over het algemeenniet vlak, niet haaks en vaak niet gemakkelijk, dwz zonder versplintering te zagen. Daar komt bij dat de moderne platen zich niet op de gebruikelijke wijze laten bevestigen. Vroeger werd het boeibord tegen de uitgelijnde klossen gespijkerd of genageld, maar tegenwoordig wordt een lijst of een aftimmering met de meest afgrijselijke zelfborende schroeven met bijbehorende kleurkop op de ondergrond aangebracht of ze worden verlijmd nadat ettelijke voorzorgsmaatregelen en voorbewerkingen hebben plaatsgevonden. Naarmate de techniek van het verbinden vordert ontwikkel ik een steeds wisselendeverhouding met het plaatmateriaal. Zeker wanneer in projecten blijkt dat de toepassing na verloop leidt tot verschillen in kleurintensiteit, of dat de bevestigingsmiddelen hun luister verliezen door het verval van de doppen en de kappen, of dat' de gelijmde verbinding na verloop vantijd onverwachte bollingen of zakkingen vertonen.

 

De knuppel in het hoenderhok zou betekenen: met plaat meer mans, met plaat minder mens.
Met mans is de ontwerper gebaat met mens wordt de gebruiker verbeeld. Ik kan dat hier rustig zeggen omdat ik in mijn projecten louter Plastica heb toegepast om de simpele reden dat het assortiment getuigt van een bescheiden maar doeltreffende kleurstelling. Over de eigenschappen van de plaat ten opzichte van concurrenten heb ik mij nooit zorgen gemaakt, omdat bij gerenommeerde bedrijven de basale prestatie niet ter discussie kan staan.

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl