Ontvang onze nieuwsbrief:

Inleiding Booosting bijeenkomst Voorbij Prefab Beton door Jan Westra

07 april 1993: Er is tegenwoordig geen sprake meer van spectaculaire technische ontwikkelingen of van een onoverkomelijke vraag. Het hoogste gebouw en de grootste overspanning zijn relatieve begrippen geworden. Het bouwproces als organisatie kan met computers worden gestuurd en geoptimaliseerd. Modulaire coördinatie en capsulebouw zijn ontwikkeld. De grenzen lijken bereikt.


Inleiding Booosting bijeenkomst Voorbij Prefab Beton door Jan Westra 

De technologische vooruitgang wordt vooral weerspiegeld in consumentgerichte artikelen. Aandrijving, sturing en bediening worden steeds compacter en meer toegerust op de gebruiker. De werking is niet wezenlijk veranderd, maar de informatie bij het traject tussen opdracht en uitvoering is voorgeprogrammeerd.

Het overwinnen van technische tekortkomingen veroorzaakt evenwel beperkingen van een andere orde.1)
Milieu- en economievraagstukken genereren verfijningen in de techniek. De ontwikkeling van automobielen toont aan dat er een eind is gekomen aan de grondige verkenning van de functionele mogelijkheden. Electronische regelingen en aandrijvingen worden geïnstalleerd voor prestaties die niet meer ter discussie staan.

Prestatie en produktie zijn volledig op elkaar afgestemd, de component wordt steeds goedkoper en zakt in prijs onder de traditionele oplossing. Het is spijtig te moeten constateren dat dergelijke ontwikkelingen in de bouw niet bestaan. Weliswaar worden de onhandigheden uit het bouwproces bestreden met een traag voortsluipende produktontwikkeling, maar een consument vriendelijke benadering waarin de prestatie van het produkt wordt gestroomlijnd en verfijnd onder gelijkblijvende of dalende kosten komt zelden of nooit voor.

De bouw is niet gevoelig voor rapporten en publicaties. Er wordt behoudens in wetenschappelijke en adviserende kringen niet gelezen, hoogstens gebladerd. Dat lijkt me verklaarbaar.

Slechts enkele bedrijven kunnen zich van de sleur van de volgende opgave losmaken en tijd en geld steken in reflectie en onderzoek. 2) De praktijk is immers hard. Gangbare bouwstromen kunnen niet worden onderbroken. Nieuwe technieken komen alleen in aanmerking indien een gunstig effect ten aanzien van de produktiviteit kan worden aangetoond.

Experimenten zijn prachtig, maar alleen door anderen.

De garantieregelingen zijn afgestemd op bekende bouwtechnieken.

Proefnemingen en proefprodukties ter ondersteuning van technologische ontwikkelingen zoals in de biologie, chemie en in de landbouw en vliegtuigbouw komen in de bouw op dit continent niet (meer) voor.

De traditionele bouw zoals wij die kennen is het resultaat van de technische ontwikkeling en van de discontinuïteit in de produktiestroom waarin bouwwerken nu eenmaal worden voortgebracht. In die structuur komen bouwwerken van uiteenlopende aard tot stand door het samenspel van een aantal bedrijven die ieder zijn ingesteld op een geleding van het totale proces.

Het bouwkundig produkt zou als een volwassen produkt moeten worden geadverteerd indien het rijp zou zijn om onder de categorie industriële produkten te worden gerangschikt. Maar in tegenstelling tot industriële produkten vindt geen warenvergelijking plaats, noch worden de prestaties in verifieerbare termen geleverd. Simpele informatie over levensduur, onderhoud, bediening, toekomstige opties en accessoires, inruilpremies ontbreekt. Terwijl gebruiksgoederen worden aangeprezen om wat je er mee kunt, worden bouwwerken aangeprezen om wie je er mee bent. Wanneer we in staat zouden zijn bouwwerken in prestatiepatronen te omschrijven, te toetsen en uit te dragen kan dat leiden tot nieuwe technische concepten.

Booosting wordt ook geconfronteerd met de terugslag die in enkele takken van nijverheid wordt gevoeld. Het is spijtig te moeten constateren dat in enkele gevallen de contributie van Booosting behoort tot de verzameling te bezuinigen posten. Het lijkt strijdig met een oude stelregel die luidt dat in tijden van terugval de produktontwikkeling en met name de ontwikkeling in aanpalende of branchevreemde takken hoogtij viert. De geschiedenis leert dat bij een teruglopende omzet de bakens worden ververst of worden vernieuwd. Shell en DSM ontwikkelden woningen als alternatief voor de afzet van bijprodukten en halffabrikaten, Fokker ontwikkelde een woning toen de produktie stagneerde, en zo zijn er tal van voorbeelden te geven die de extra inspanning demonstreren ten tijde van terugval.

1) Sugimura K, Can Architecture reach new heights on the wings of thechnology? Tokio, 1985


2) Bout H.G.Th, De Slokker Strategie bijdrage op het symposium Technologische Innovaties in de woningbouw, NWR, MECC Maastricht, 23 oktober 1991. Zie ook Woningraad 22, NWR, november 1991, blz 44

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl