Ontvang onze nieuwsbrief:

DE OOGST VAN BOOOSTING

Media-eenheid, vervanger archaïsche meterkast, Victor Mani (BOA) en Marcel Vroom (Landmark)

01 maart 1990: De resultaten van de tentoonstelling Booosting Experimenteert, die ter gelegenheid van de oprichting van Booosting is opgesteld in het ioN Rotterdam in november en december 1988.


DE OOGST VAN BOOOSTING

Tien ontwerpgroepen, elk samengesteld uit een architekt, een industrieel ontwerper en een industrieel producent, lieten in november 1988, op een tentoonstelling bij ioN, zien wat ze sinds de oprichting van BOOOSTING hadden bereikt. Nu zijn we bijna twee jaar verder en gaan we eens kijken wat de resultaten na die vliegende start zijn geworden. Vier lopende projecten, die onder de vlag van BOOOSTING het levenslicht zogen, passeren nu één voor één de revue.

Verhoogde vloer
Ontwerper Peter de Wolf ontwierp samen met de architekten Kees van der Hoeven en Karel Rosdorff voor Krupe Bomatex (plafonds, vloeren en wonden) een vloersysteem. Het belangrijkste verschil met de bestaande oplossingen is dat de vloerpanelen op drie punten worden ondersteund. Daardoor liggen ze altijd stabiel. Bovendien kunnen de vloerbouwers de vloer nu 'afregelen'. Horizontaal zijn de poten nastelbaar als ze al vastgelijmd zitten. Verticale instelling is nog mogelijk als de vloerpanelen al liggen. De stelpoot is in principe klaar, maar de producent zoekt naar mogelijkheden voor produktie van de panelen. Het zit er wel in dat dit binnen afzienbare tijd gaat lukken. De Wolf Designers neemt nu in opdracht wand- en plafondsystemen onder handen.

Verplaatsbare natte cel
Flexibiliteit, maar dan in de indeling van woningen, is het uitgangspunt van de ontwikkeling van de 'Unit' van Archipel Ontwerpers. Het is een combinatie van toilet, badcel en keuken, die op wielen vrij binnen de 'Unitwoning' verplaatsbaar is. De Unit is via een flexibel leidingsysteem gekoppeld aan het woningcasco. Het gros van de leidingen is in de unit ingebouwd zodat in het casco nauwelijks leidingen nodig zijn. Dat heeft het voordeel dat vrijwel alle installatiewerk in de fabriek kan plaatsvinden. In de gemeente 's-Gravenhage is al enige tijd een project met Unitwoningen in de aanloopfase.

Bouwsysteem voor werkplekken
Dit systeem, ontwikkeld door Cepezed uit Delft en Bas Pruyser, in samenwerking met Ahrend, omvat meubilair, leidingen en vloeren. Het voordeel van zo'n sterk geïntegreerd systeem is dat alle leidingen volledig buiten het zicht blijven. Ze kunnen geleiding van electriciteit en gegevensverkeer voor hun rekening nemen, maar ook water, rioolwater en perslucht. Dat impliceert dat het systeem in principe even goed geschikt is voor laboratoria en produktie als voor kantoren. Voor de kantoorwerkplek ontstaan nieuwe toevoegingen: een fonteintje, aparte ventilatie voor elke werkplek, enzovoort.
Bij convectorpunten zijn de leidingen van de vloer verbondenmet de leidingen in de poten van het meubelsysteem. Per tien werkplekken is een inventaris gemaakt van de benodigde voorzieningen. Er zitten gezien de omvang nog heel wat technische haken en ogen aan het systeem.

Media-eenheid
Het meest spectaculaire ontwerp van de tien BOOOSTING-produkten is de Media-eenheid, vervanger voor de archaïsche meterkast die nog steeds in alle woningen een onbescheiden plaats inneemt. Zij is de vrucht van de samenwerking tussen Victor Mani van architekten bureau BOA (Beware Of Architects) Contractors en Marcel Vroom van ontwerpbureau Landmark.
De Media-eenheid bestaat uit een smalle aluminium koker met elektronische apparatuur voor verbruiksmeting en sturing in de vorm van koppel bare modulen. De leidingenvan het openbare net (gas, licht, water en informatie) zijn aan de onderkant op de eenheid aangesloten. Aan de bovenkant zitten de aansluitingen met de leidingen aan de woning. De eenheid is op elke gewenste plaats in te bouwen.
Toepassing van nieuwe informatietechnologie - in principe is zij al beschikbaar - biedt interessante perspectieven: elektronische verbruiksmeting, aflezing van de meters via de telefoonaansluiting, instelling van gewenst maximaal elektriciteitsverbruik, bediening van apparatuur via de telefoon, noem maar op.
De ontwikkeling van concept naar praktische toepassing verloopt langzaam. De technische problemen zijn niet gering, maar oplosbaar. Het lastigste vraagstuk is van politieke en organisatorische aard. Er is een opsteker. Onlangs heeft de COOPRA haar schouders onder het project gezet. De COOPRA is de coöperatieve inkoopsvereniging van de nutsbedrijven. De vereniging is actief betrokken bij de invoering van telemetrie.

En verder ………
Nieuwe ideeën verkeren nog in het prebaarmoederlijke stadium. Het zouden er meer kunnen zijn dan je op het eerste gezicht zou denken. Jan Westra kent uit zijn eigen praktijk het voorbeeld van de ontwikkeling van dakkappen met een geïntegreerde goot. Het produkt werd voor één project ontwikkeld terwijl het misschien best universeel toepasbaar zou kunnen zijn.

Over deuren heeft Jan Westra ideeën die· tot een nieuw BOOOSTING-project zouden kunnen uitgroeien. Ze zijn ontstaan bij het zoeken naar mogelijkheden voor de toepassing van zijn idee voor het BOOOSTING-produkt Curtain Glass, dat naar wens in doorzichtigheid kan variëren. Een gluurraampje om te kijken wie er voor de deur staat zou een compact en overzichtelijk produkt kunnen zijn om verdere ontwikkelingen in gang te zeilen. Gewone deuren zijn vanuit het oogpunt van montage in de woning buitengewoon complex en duur. Een deur zonder sponning of drempel die niet meer hoeft te worden afgehangen zou enorme besparingen op bouwkosten kunnen opleveren. De deur mag aardig aan de prijs zijn als de montagekosten wegvallen.

Ontwerpbureau Landmark denkt samen met architektenbureau Hoogstad van Tilburg BV na over daksystemen. Hetzou gaan om de ontwikkeling van een universeel dakelement. Een aantal van die elementen zouden samen van spouw tot spouw een dragende overspanning moeten kunnen vormen. Wie weet. Aan BOOOSTING de taak om zulke ideeën te bevruchten.

Vooral het laatste half jaar is er een aantal bedrijven geweest die het initiatief hebben genomen om in 'BOOOSTING-verband' nieuwe produkten te laten ontwikkelen: Voorbij Beton, Nevanco en Pandart. Gezien de ervaring dat vooral de financiën een succesvolle ontwikkeling van (nieuwe) produkten in de weg staan, mag verwacht worden dat, door de inbreng van de bedrijven, deze nieuwe projecten meer toekomst hebben dan de twee jaar geleden gestarte andere tien!

Ed van Hinte

 

*******************

Ontwikkelteams

Op initiatief van Voorbij Beton zijn sinds kort twee nieuw ontwikkelteams gestart. Het betreft een team, bestaande uit Wavin, De Meeuw Oirschot en architekt Van Waes, dat een studie gaat doen naar een nieuw concept voor sanitaire units en een team, bestaande uit Jan Brouwer en Jaap Koning, dat een nieuw concept gaat ontwikkelen voor de afwerking van gevels. Beide teams worden gecompleteerd door Voorbij Beton.

 

Indien een bedrijf, archiktekt of ontwerper voorstellen heeft voor de vorming van nieuwe ontwikkelteams dan kan men kontakt opnemen met het Booosting secretariaat, dat vervolgens assisteert bij de uitwerking van deze voorstellen.

*******************

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl