Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting bijeenkomst bij Voorbij Prefab Beton

01 maart 1990: OP 24 januari 1990 brachten ruim 80 personen een bezoek aan Voorbij Prefab Beton te Wilnis.


Verslag Booosting bijeenkomst bij Voorbij Prefab Beton


De moderne geschiedenis van de Voorbij Groep Wilnis, opgericht in 1935, begint in 1979. In dat jaar kwam de directie tot de slotsom, gezien de stagnatie van ontwikkelingen in bouwprodukten in het bijzonder en de bouwmarkt en de nederlandse economie in het algemeen, dat er een fundamentele verschuiving in hun denken over de markt noodzakelijk was. Op basis van hun goede naam op betongebied en de aanwezige know-how alsmede de gediversificeerde kwaliteiten van de bestuursleden, stelden zij zich op als subcontractor voor de ruwbouw. Zo speelden zij in op de versmelting van de rollen van aannemer en projektontwikkelaar tot generaI contractor. In de praktijk betekent dit dat de verantwoording van Voorbij niet ophoudt bij levering van de prefab betonelementen, maar dat zij tevens aansprakelijk zijn voor juiste montage in het bouwskelet.

De architect heeft binnen dit proces de intermediaire taak om enerzijds antwoord te geven op vraagstukken met betrekking tot vormgeving en voorbereiding en tevens als adviseur van de generaI contractor te dienen, anderzijds moet hij binnen de beperking van het prefabsysteem een toegevoegde waarde geven aan het gebouw. Daar tegenover staat dat hij vernieuwingen en flexibilisering van het systeem kan helpen ontwikkelen.

Op de bijeenkomst gaf Dhr A.T.M. Bisschops, directeur van Voorbij, een voordracht over deze filosofie en werd er een rondleiding langs de produktiestraat verzorgd. Vervolgens gaf Dhr H. Bonink, directeur van Copreal BV, een uiteenzetting van zijn CD-20 prefab-bouwsysteem, dat wordt gekenmerkt door zijn volledige demontabiliteit, en de mogelijkheid tot hergebruik van de losse onderdelen. Dit verhaal werd theoretisch ondersteund door Ir. J.J.M. Font Freide van ingenieursbureau Corsmit, die nog eens benadrukte dat een dergelijke hoogwaardige kwaliteit alleen bereikt kan worden in een industriële omgeving, met een strenge interne kwaliteitscontrole.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl