Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag van BOOOSTING Product Quality Meeting Sandwichpanelen

Gevelfragment kantoorgebouw high-flex-centre Amsterdam ZO - Jan Brouwer Ass.

01 mei 1990: Op 26 april 1990 is de eerste BOOOSTING PRODUCT QUALITY MEETING gehouden onder gastvrijheid van TNO/IBBC *), bijgewoond door een select gezelschap van 15 professionals met diverse beroepen: architecten, technisch ontwerpers, producenten en onderzoekers.


Verslag van BOOOSTING Product Quality Meeting Sandwichpanelen

In vier uur tijd werd er gebrainstormd over de aard van problemen die sandwichpanelen in de bouw met zich meebrengen. De reden van deze meeting is de opvatting bij BOOOSTING over de noodzaak om bij te dragen aan een interdisciplinaire kennisvergroting- en verspreiding in de bouw; de aanleiding was een gesprek tussen Ir. Marcel Groosman van TNO/IBBC*) en ondergetekende over een aantal schadegevallen in de bouw betreffende sandwichpanelen en de overweging om in plaats van onderzoek op gereedgekomen produkten achteraf, meer de aandacht te richten op het voorkomen van problemen in de ontwerpfase, de produktiefase en de montagefase.

We realiseerden ons dat ten eerste de meningen van een groot aantal verschillende betrokken professionals zou moeten worden gepolst. Daarna zou een grotere inventarisatie kunnen plaatsvinden van alle relevante kennis die bestaat op dit gebied om te publiceren in een 'Sandwich Handboek'. Eventuele lacunes zouden met een nader onderzoek kunnen worden ingevuld. Maar vooral zou een levend kenniscentrum moeten worden gevormd, dat voor zowel ontwerpers als voor producenten en aannemers een betrouwbare bron zou moeten zijn.

In dit eerste Product Quality gesprek is hiertoe een eerste stap gezet. Alhoewel in het algemeen niet de gevallen werden besproken die in het verleden tot bouwleed hebben geleid, werd er toch een groot aantal aspecten besproken die voor elk van de aanwezigen nieuw waren: een voordeel van de interdisciplinaire aanpak. Het aantal deelnemers aan dit gesprek werd, uit organisatorische overwegingen, bewust beperkt gehouden maar zal in de toekomst worden vergroot.

Momenteel wordt overwogen hoe een vervolg te geven aan deze eerste meeting over sandwichpanelen. Suggesties om ook andere onderwerpen bij de kop te pakken worden zeer op prijs gesteld.

Prof. ir Mick Eekhout

*) TNO/IBBC:

Instituut voor Bouwmaterialen en Bouwconstructies TNO

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl