Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting bijeenkomst Kantoor van de Toekomst

01 maart 1992: Op 12 februari werd in het 'Kantoor van de Toekomst' door achtereenvolgens drs Chriet Titulaer, prof. Hans de Jong en drs Rob Landsman de toekomst van het kantoor geschetst.


Verslag Booosting bijeenkomst Kantoor van de Toekomst

Na de poëtisch linguïstische exercitie over 23 varianten van het woord 'van' door Jan Westra, toonde Chriet Titulaer, de initiator van dit project, de laatste technische noviteiten. Hierin stonden vooral de ontwikkelingen op het gebied van de telematica centraal (het samenvoegen van informatica en telecommunicatie). In dit kantoor hebben alle werkplekken drie netwerkaansluitingen, één voor glasvezel, één voor shielded en één voor unshielded cable. Een 6-delige glasvezelverbinding zorgt voor een vrijwel onbeperkte communicatie tussen het 'Huis en het Kantoor van de Toekomst'. Hierdoor kan bijvoorbeeld de bewakingscamera van het Huis vanuit het Kantoor bestuurd worden, kan men experimenteren met telewerkplekken, videoconferenties enz. Beide projecten zou men voorbeelden van 'intelligente gebouwen' kunnen noemen. Hieronder verstaan we gebouwen waarin verschillende beheerssystemen (bijv. klimaat- en verlichtingsregeling, brand- en inbraakbeveiliging, toegangscontrole) geïntegreerd zijn.

Vooruitlopend op de Europese Home System Standard is in dit kantoor gebruik gemaakt van de 'Batibus' als technische standaard. Verschillende bedrijven maakten hiervan al gebruik. Voor dit kantoor is een speciaal netwerk ontwikkeld waardoor ook elementen die niet bij deze standaard zijn aangesloten comptabel zijn. Hiermee is het gesloten netwerk verlaten en heeft men een flexibel systeem waarmee men kan anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Flexibiliteit en veranderingen zijn de twee kernwoorden die in het betoog van alle drie de sprekers opduiken.
Prof. Hans de Jong verwoordde het als volgt: 'de snel veranderende markt vraagt om ondernemingen die flexibel en slagvaardig kunnen reageren op veranderingen.
Schetste Titulaer de technologische stand van zaken, de Jong plaatste kanttekeningen bij het efficiënte gebruik van deze nieuwe verworvenheden. Immers het gaat niet alleen om een intelligent gebouw, maar veel meer om een intelligent gebruik van gebouwen. Zo blijkt de gemiddelde werkplek-bezetting van kantoren in Nederland 30% te zijn. Volgens de Jong zullen de kantoren in de toekomst er als 'clubs' uitzien, binnen een structuur van 'kantoorhotels' waar men faciliteiten kan inhuren wanneer men die nodig heeft. De werkbesteding ziet er dan ongeveer als volgt uit: éénderde van de tijd besteedt men in de club om te vergaderen, éénderde is men thuis aan het telewerken en éénderde is men ambulant. Het verhaal van drs

Rob Landsman focuste verder in op de implicaties van telematica. Landsman gaf verslag van het experiment telewerken dat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgevoerd heeft. De motivatie voor dit project is vooral te vinden in de noodzaak om te komen tot filebeperking en daaraan gekoppeld de milieuproblematiek. 'Door de groei in economische bedrijvigheid die we nog zullen meemaken, door de Europese integratie en de extra mobiliteit die daar bijhoort, door veranderingen in de demografie zullen we - als we niets doen - in de komende twintig jaar een verkeersgroei van nog eens zeventig procent meemaken. Dat is funest voor de bereikbaarheid van vitale economische centra als Rotterdam en Schiphol, funest voor het milieu en als we alleen maar wegen zouden aanleggen unest voor de schatkist' aldus Landsman.

Zestig medewerkers hebben aan dit experiment meegewerkt. Uitgerust met een fax, pc en telefoon kon eenieder tussen de 1 en 3 dagen thuis werken. Een drietal conclusies zijn, naast het aspect van filereductie voorlopig te trekken: de produktiviteit is gestegen (tussen de 20 en 100 procent, wat vergelijkbaar is met dergelijke experimenten in de VS); er zullen afsprakengemaakt moeten worden over de bereikbaarheid, bijv. door bloktijden in te stellen, waarin de telewerker telefonisch bereikbaar moet zijn en als derde speelt de factor 'algemene satisfactie', maar liefst 38% van de telewerkers vindt dat het werken thuis het huiselijk leven heeft verbeterd.

Samenvattend zou men kunnen stellen dat de toekomst van het kantoor voor een belangrijk deel thuis zal komen te liggen. Wellicht dat in die context het kunstmatig onderscheid tussen kantoor en huis in de toekomst niet meer relevant zal zijn. In dat geval zijn we nu druk bezig de renovatieprojecten van de toekomst te ontwerpen. Bijna 40 jaar terug schreef Robert Junck: 'de toekomst is reeds begonnen'.

aankondiging van deze activiteit

verslag 2 Flat met toekomst

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl