Ontvang onze nieuwsbrief:

De ergernis van het detail II

01 mei 1992: Verslag van de Booosting bijeenkomst tijdens BouwRai 1992: De ergernis van het detail II door Jan Krens van Krens bv.


De ergernis van het detail Il


Mijn naam is Jan Krens en ik ben fabrikant van sandwichpanelen te Emmeloord. Ik ga u een verhaal vertellen over mijn vriend de aannemer en zijn irritatie over details. Hij had de toepasselijke naam van Spijker, ik moet u zeggen een grotere pechvolgel heb ik niet gekend.


Toen hij tien jaar was, gingen zijn ouders al scheiden, daardoor bleef hij op de lagere school twee keer zitten, terwijl hij in de trein altijd moest staan. Nadat hij een aantal jaren getrouwd was, ging zijn vrouw er met een ander vandoor. Daar lag hij allemaal niet wakker van, maar wel van details, daar lag hij uren wakker van. Zijn dochter werd prostituée en zijn zoon alcoholist. Zijn tweede vrouw raakte aan de drugs en op straat werd hij van al zijn zwarte geld beroofd. Daar lag hij allemaal niet wakker van, maar wel van details, daar lag hij uren wakker van.


Toen hij op vakantie ging, staakte het vliegtuigpersoneel en na twee nachten op het vliegveld te hebben doorgebracht moest hij op de plaats van bestemming in de openlucht slopen. Dit wegens overboeking. Natuurlijk was het slecht weer en zijn koffers waren inmiddels gestolen. Daar lag hij allemaal niet wakker van, maar wel van details, daar kon hij uren van wakker liggen.


Thuis gekomen was zijn huis afgebrand, zijn zoon was in de gevangenis terecht gekomen en zijn stiefdochter was er met zijn nieuwe auto vandoor. Bij het oprapen van een duimstok brak hij zijn been. Hij had een stukje grond voor zijn schoonmoeder gekocht en die wilde er maar niet in. Ook daar kon hij niet wakker van liggen, maar wel van details, daar kon hij absoluut niet van slapen.


Nadat zijn bedrijf failliet was gegaan, werd hij uitvoerder van een bouwbedrijf. Toen de architect, de ramenfabrikant, de gevelleverancier, het staalconstructiebedrijf, de dakdekker, de installateur en iemand van de arbowet allemaal met verschillende details aan kwamen draven, kon één detail van zijn lichaam het niet meer opbrengen, zijn hart, en hij stierf ter plaatse.


De gevolgen van de ergernis van details zijn stress, overspannenheid en slapeloosheid. Volgens mij zijn velen, zonder dat wij het weten, hieraan overleden. Ik vermoed dat met het nieuwe bouwbesluit wat met ingang van 1 juli van kracht wordt, alsmede dat elk spijkertje straks van een CE-­merk moet zijn voorzien, er veel meer slachtoffers zullen vallen. Ik vraag u dan ook om even te gaan staan voor een ogenblikje stilte om deze mensen te gedenken.

Dank u.

 

Jan Krens

Krens BV

 

aankondiging van deze activiteit

verslag van deze activiteit

de ergernis van het detail I

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl