Ontvang onze nieuwsbrief:

De ergernis van het detail I

01 mei 1992: Verslag van de Booosting bijeenkomst tijdens BouwRai 1992: De ergernis van het detail I door Jan Pesman van Cepezed.


De ergernis van het detail I

In tegenstelling tot veel andere beroepen waar men betaald wordt voor de kwaliteit van zijn intuïtieve vermogens, bepaalt de architekt deze kwaliteit van zijn produkt niet alleen. Een schrijver kan volstaan met een tekstverwerker, een zanger heeft niets nodig en een beeldhouwer en schilder hebben bij gebrek aan kwaliteit alleen zichzelf iets te verwijten. Voordat het denkbeeld/ontwerp van een architect is gerealiseerd hebben uitzonderlijk veel mensen zich ermee bemoeid, soms ten goede. Veelal ten kwade.


De planvorming gaat gebukt onder een grote bemoeizucht,
een grote verzameling NEN normen, diverse gemeentelijke en provinciale en landelijke regelgevingen, brandweermannen, opdrachtgevers, financiers, ambtenaren en aannemers. Architecten wordt vaak verweten eigenwijs te zijn. Het is echter niet mogelijk om zonder deze eigenschap nog iets tot stand te brengen wat nog enigszins lijkt op het oorspronkelijke harmonieuze ontwerp zonder een collage van concessies te worden. Veelal wordt de kwaliteit van de architect bepaald eerder door zijn contactuele eigenschappen of zijn gebrek eraan, dan door zijn ontwerpvaardigheid.


De planfase wordt door veel architecten nog wel redelijk ongeschonden genomen, veelal door een consequent negeren van regels, of net te doen of hij niet kan lezen. Een industrieel ontwerper die zijn ontwerp door de voorbereidende planfase heeft heengeloodsd laat zijn ontwerp met een gerust hart achter bij de fabrikant die het zonder veel zorgen met behulp van industriële vervaardigingstechnieken tot een realisatie brengt. Zo niet de architect.
Zodra het plan tot uitvoering komt, gaat een nieuw legertje disciplines zich over zijn tekeningen ontfermen; buiteninspecteurs, heiers, lassers, metselaars, dakdekkers, loodgie­ters, glaszetters, kitters en schilders. In de open lucht wordt met behulp van diverse nog veelal uit de prehistorie stammende hulpmiddelen getracht iets te maken dat zoveel mogelijk lijkt op de tekeningen van deze architect. Echter ook veel eigen initiatief wordt ontplooid zeker op plaatsen waar de tekening onvoldoende duidelijkheid biedt dan wel weggewaaid en onleesbaar geworden is. Wij kennen allemaal de voorbeelden die hiervan de gevolgen zijn: waterleidingen die zeker niet de kortste weg naar de wastafel nemen, in een grillig patroon op de badkamerwand, gemetselde wanden in onbedoeld vrij verband, waarbij vrij zeker (bij strijklicht) de maandagmorgen produktie is af te lezen.

Tegelvloeren onder soms verrassend afschot. Ondanks de geluidsisolatie volgens de norm blijkt het toch mogelijk om zonder babyfoon op het buurkind te kunnen passen, enz.
De plaats waar al deze disciplines elkaar ontmoeten, de bron van de ergernis: de samenballing van dit voorafgaande leed (de plaats waar dit allemaal is af te lezen) de karikatuur van de communicatie in de bouw (ik kom nu tot de kern van dit betoog) is het detail. Ik zou in dit verband een goede raad willen geven: op plaatsen waar de ergernis onhoudbaar wordt is er altijd nog één oplossing die stamt uit de vroege bouwpsychologie nl. tolerantie.


Bij te verwachten hoogoplopende spanningen dienen wij rekening te houden met zeker 2,5 cm. De leegte die hierna ontstaat dient ter voorkoming van blijvende schade snel opgevuld te worden. Wij zijn geneigd dan snel K.I.T. te roepen (een afkorting van Kunstmatige Inseminatie Truc). Het is echter beter niet naar deze middelen te grijpen, maar te trachten op eigen kracht een oplossing te vinden. Enige tips: blijf binnen! kom slechts don pas naar buiten als je er klaar mee bent, eenmaal buiten voorkomt dit veel ergernis. Tevens staan je binnen veel meer hulpmiddelen ter beschikking dan buiten. Stel de belangrijkste ontmoetingen niet uit tot buiten maar probeer daar binnen reeds mee klaar te komen. Pas wanneer voldaan wordt aan deze voorwaarden kan het bouwproces in harmonie verlopen en behoort de ergernis tot het verleden.

 

Jan Pesman

Cepezed

 

aankondiging van deze activiteit

verslag van deze activiteit

de ergernis van het detail II

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl