Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting op de BouwRai 1992

Dia's van Jan Westra

01 mei 1992: Verslag 1 van Jan Westra van het programma Booosting op de BouwRai, dat op 6 april 1992 plaatsvond in Amsterdam Rai.


Booosting op de BouwRai

Dames en heren, bOOOsting doet zijn naam eer aan vandaag. Hij wordt vandaag op twee manieren uitgesproken. BOOOsting lanceert een nieuw boekwerk en bOOsting is een beetje bOOs. Althans we hebben gemeend onze ergernis maar eens te moete laten horen. Wij vonden het tijd worden dat deze vaak ietwat obligate bijeenkomsten worden verrijkt met een bijtend buitenbeentje. Als u net zo als ik de afgelopen weken bent belaagd met de folders en de tijdschriften die de glorie verkondigen dan zult u met gemengde gevoelens de relatie proberen te leggen tussen de theorie en de praktijk. Hoe komt het toch dat in de bouw de aanbodzijde de spiegel van de heerlijkheid voorhoudt? Immers het produkt is snel, betrouwbaar, goedkoop en actueel, terwijl de achterkant van de spiegel verhaalt van levertijden die de totaal geplande bouwtijd overschrijden, van een meerprijs voor elke kleur anders dan zwart, van een garantie die alleen geldt als geselecteerde bedrijven het werk uitvoeren en dat de garantie vervalt zodra derden het onderdeel hebben aangeraakt.

Vroeger werden produkten gewoon aangeprezen om wat ze presteerden, nu wordt eerst uitgelegd dat zeverantwoord en milieuvriendelijk zijn en dat ze goedgekeurd zijn door de verenigingvan huis-, tuin- en keuken gebruikers. Zelfs de kleuren van de produkten zijn in de loop der jaren aangepast aan de vernieuwde status. Alleen daaraan kun je je al groen en geel ergeren. Het is niet voor niets dat bedrijven tegenwoordig met aanstoot gevende middelen proberen reclame te maken voor hun produkten. Het blijkt voor sommigen de enige methode om niet te ontsnappen aan onze aandacht. Een modern gebrachte boodschap heeft in ieder geval een bobbel in de envelop. Terwijl we het hele jaar aanstoot nemen aan het gemodder in de bouw worden we tijdens de BouwRai geconfronteerd met inspirerende plannen, produkten, prototypen en proeflocaties. Een unieke gebeurtenis omdat het een uitstalling is van iets dat eigenlijk niet kan, maar dat éénmaal per twee jaar wordt getolereerd. Maar goed als het zover is dan wordt de weerzin overwonnen en verschijnen we toch weer in grote getale op de BouwRai om kennis te nemen van de nieuwste gemakken die de ontwikkeling van produkt en techniek heeft veroorzaakt. Of we bezoeken één van de symposia die als parochiale zendingsdiensten worden verzorgd door pastorale werkers die de leer verkondigen; opnieuw of in een nieuw jasje. Het is misschien wel de wrevel over dat sjabloon dat aanleiding is geweest voor bOOOsting om een aantal zaken om te draaien.

Dat onderscheid in gunstige zin komt tot uiting in de volgende punten:
•punt 1 wij preken niet, wij spuien ons gram;
•punt 2 de sprekers zijn geen prekers, integendeel zij hebben hun irritatie nog nooit in het openbaar uitgesproken, rasechte amateurs dus;
•punt 3 uw eventuele misnoegen over de spreker duurt geen half uur maar vijf minuten;
•punt 4 de lunch is niet inbegrepen en de entree is gratis;
•punt 5 u krijgt geen kado's, er wordt slechts één boek weggegeven;
•punt 6 deze bijeenkomst heeft een doel, n.l. de begeleiding van de overhandiging van het eerste exemplaar van het tweede Booostingboek.

Wij menen met deze formule uw bezoek aan de BouwRai op te kunnen fleuren, zodat u daarna gewapend met een kritische kijk kennis kunt nemen van de bloei van de produktontwikkeling. Ik kan u niet beloven dat de opzet van deze bijeenkomst een traditie wordt. Maar indien u naar aanleiding hiervan denkt óók bOOs te kunnen zijn dan hoop ik dat u de volgende keer als nieuwe of als bekende aangeslotene een bijdrage wilt leveren.

Jan Westra

 

aankondiging van deze activiteit

de ergernis van het detail I

de ertgernis van het detail II

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl