Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting bijeenkomst NYVA-BIK

01 december 1992: Verslag van de Booosting NYVA bijeenkomst bij BIK in Spanbroek op 11 november 1992, getiteld 'Niet denken in systemen maar systematisch denken .'


Verslag Booosting bijeenkomst NYVA-BIK in Spanbroek op 11 november 1992, getiteld 

Niet denken in systemen maar systematisch denken

 

Ondanks het slechte weer is er een goede opkomst, zodat de rondleiding door het bedrijf, waar de fabricage van lichtkoepels en lichtstraten werd getoond, in twee groepen gebeurt.      In zijn korte inleiding schetst Jan Westra het belang van de gevel. Een gevel kan door niemand worden ontzien, maakt 25-40% uit van de bouwkosten en is onderwerp van talloze pogingen tot innovatie.

 

De heer Dammers schetst in het kort de organisatie van het bedrijf, waarna door de drie zusterbedrijven, BIK, Kimmenade en NYVA een bedrijfspresentatie wordt gegeven. Na de goed verzorgde maaltijd geeft de heer Renckens zijn visie op de gevelbouw. Gewezen wordt op het belang van de detaillering en de enorme mogelijkheden en vrijheden die het materiaal aluminium in zich heeft. Een interessant en goed doortimmerd betoog, doch blijft bij mij de indruk achter dat een gevel alleen een gevel is als deze van aluminium gemaakt wordt.

 

Jan Brouwer geeft tot slot zijn visie op de gevel. Daarbij haalt hij nogal wat uit de kast, zelfs een wetenschappelijk onderzoek naar het verschil in de huid van de mooie Belgische Analysa en de wat harige Duitser Helmut. De boodschap van Brouwer echter is duidelijk 'niet denken in systemen maar systematisch denken'.

 

Rond dit thema ontwikkelt zich vervolgens een geanimeerde discussie, ingeleid door de volgende vraag dan wel stelling: de architect die meer wil stuit op conservatisme van de industrie (met gevolg teleurstelling) en systeembouw is de dood voor innovatie. Oorzaken voor deze innovatiebelemmerende situatie zijn de overheersende rol van de budgetten en de positie van de Nederlandse architect. Het hoeft niet duurder te zijn wanneer de architect zich tot in detail met de gevel bemoeit, zo is de mening van de vraagsteller.

 

Dat de mogelijkheden tot innovatie er zijn blijkt ook uit de voordracht van de heer Beaard waarin het project Elsevier is behandeld. Ingeklemd tussen de architect heeft NYVA in een aantal fasen een gevel ontwikkeld die voor alle partijen aanvaardbaar is. Vooral het samenspel tussen architect en industrie is hierbij essentieel. Inhakend op het verband tussen Tangram en gevels (zie Booosting Nieuwsbrief #14) geldt in dit kader 'it takes two to tangram'.

ir Dick Bartels
Hoogovens Groep

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl