Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag bedrijfsbezoek Enitor

Enitor profielen

01 december 1992: 7 oktober jl. vond de AVA plaats bij Enitor. Het bedrijf is gevestigd in het Friese Buitenpost (Butenpost), in het voor randsteqelingen hoge Noorden nog boven de lijn Leeuwarden-Groningen.


Verslag bedrijfsbezoek Enitor
Blik in de keuken bij Enitor in Buitenpost

Met circa 150 man werkt men bij Enitor hoofdzakelijk aan kunststof profielen. Daarnaast is er een vacuumvorm afdeling. Tijdens de rondgang door het bedrijf was heel goed te zien hoe men, uitgaand van op fijn zand lijkend poeder, echte spullen maakt. De omzetting van grondstof naar (eind)produkt is bij de door Enitor gebruikte techniek extruderen goed zichtbaar en juist dat maakte de rondleiding interessant.

Bij extrusie wordt poeder aan de machine toegevoerd, het wordt verwarmd en tegelijk met een draaiende schroef door een mal geperst. Het hete, nog weke profiel wordt direct na de matrijs gekoeld in een koelblok, waarin het de definitieve vorm krijgt. Aan het eind van de lijn staat een trekbank, die het profiel door het koelblok heen trekt met daarachter een zaag. De meeste produkten zijn klaar als ze na het zagen van de lijn komen. Er staan circa 40 extrusielijnen, waarop men 5 dagen per week 24 uur per dag werkt. Iedere week verlaten vele kilometers produkt in de vorm van tuinslang, waslijn, hoekprofiel de fabriek. Hoofwaardiger produkten van Enitor worden gebruikt in scheidingswanden, lichtstraten, winkelinterieurs, stofzuigers etc.

Enitor werkt uitsluitend als toeleverancier. Ieder nieuw profiel wordt op klantspecificatie gemaakt, in nauw overleg met de klant. In eigen huis maakt men matrijzen voor extrusie. Grondstoffen worden zelf gemengd en ingekleurd, zodat alle know-how direct kan worden toegepast. Het eigen laboratorium bewaakt de kwaliteit van de produkten, processen en grondstoffen.

De blik in de keuken bij Enitor was de reis zonder meer waard. In het uitgestrekte Friese land bevindt zich meer dan boerderijen en vaarwater. Wat Booosting betreft mogen op de lijst van Friese kwaliteits-exportprodukten bij de kaas en boter ook de profielen van Enitor worden gevoegd.

ir Jos Lobée
GE Plastics Structured Products Europe

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl