Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag 3 - Workshop Architectuur Maken II

 Tuintoren van werkgroep Buitenboel

19 mei 1993: Op 17 & 18 mei 1993 vond de Workshop Architectuur Maken II plaats. Aan het eind van de workshop zijn negen werkgroepen geïntroduceerd.


Verslag 3 - Architectuur Maken II

Een aantal resultaten


'Het ontwikkelen van nieuwe kansrijke ideeën om slimmer te bouwen, het gebouw te verbeteren of een hogere kwaliteit van onze wijze van wonen in de toekomst te realiseren, wordt vaak beperkt door allerlei praktische zaken, als technische of technologische ontwikkelingen, prijsvorming , markt-acceptatie enzovoorts. Laten we ons bij deze gelegenheid hierdoor niet remmen maar op de manier waarop bijv. de gebroeders Das dat doen, slechts met een aantal beperkte uitgangspunten over de ontwikkelingen in de toekomst een aantal mogelijkheden aangeven gericht op het bouwen, werken en wonen in de toeomst. Ontwerpen met een lach en een traan; niets moet, alles mag!'

Met deze introductie, schitterend geformuleerd door industrieel ontwerper Jaap Koning, werden de negen groepen geïntroduceerd: Comfort - Transport - Aanvoer, opslag & verwerking en afvoer, Veranderen of Flexibel Gebruik - Voorzieningen - Prefab bouwen en relatie constructies - Buitenboel - Milieu - Franje.

 

Hieronder een aantal ontwikkelingen:
Comfort
Voor het comfort van de gebruiker moeten lucht, licht, temperatuur en dergelijke bij een wisselend buitenklimaat steeds optimaal zijn. Vraag was hoe zoveel mogelijk zonlicht zo diep mogelijk een gebouw in de krijgen. Deze ontwikkelgroep (Iwan van Bochove van Alcoa Systems, Twan Meisters van Brakel Interieurgroep, Hans de Vlieger van Somfy Nederland, Yolanda Buis van Post ter Avest Architecten, Peter Timmer van Pieterman Hardglas en de studenten Melcher de Bosch Kemper, Juul Rensen, Joost Vos en Marc Prins) nam als uitgangspunt de produkten van de overige 'producerende' groepsleden toe te passen. Voordeel hiervan is dat je zo meer te weten komt over de verschillende produkten en vooral hoe je ze op een andere manier kunt toepassen dan bij de producent bekend is. Het aluminium plafond van Alcoa bijvoorbeeld en het zwevende plafond van Phantasy glas van Pieterman Hardglas zou de combinatie worden om het idee te verwezenlijken. Gerecycled als 'low-e' glas zou het Phantasy glas nog dienst kunnen doen als verwarmde broekenpers, zodat in optima forma het thema comfort was uitgewerkt.

 

Transport
Horizontaal en verticaal transport van mensen en goederen binnen en buiten het gebouw is nodig. Aanleiding voor deze groep, bestaande uit Frank van Waes, van Van Waes Architectenbureaub, Gerbrand Bas van Holland Processing en de studenten Anne Visser, Maurick Wolf, Lars Mosman, Rutger Callenbach en Matthijs van Lopik, zich te concentreren op de opdracht: is het mogelijk om een combinatie van transportmiddel, als bijvoorbeeld een soort spacewagen of campingcar, met een stallingsruimte te ontwerpen, die samen een integraal onderdeel van de woning vormen?
Als het ware alsof je een stuk van het gebouw meeneemt. Als randvoorwaarde stelt de groep zich dat er uitgegaan wordt van een gezin/woongroep bestaande uit vier personen met een modaal inkomen. De te ontwikkelen woonunits zijn geschikt voor minimaal een persoon. Ook aan eigenschappen als universeel koppelbaar aan andere wooneenheden, demontabel voor revisie en snelle plaatsing op onderstel, wordt gedacht. De units zijn herkenbaar voor de gebruiker door toepassing van kleur, codering en dergelijke.


Voorzieningen
Er zijn zoveel kleine dingen om ons heen zo vanzelfsprekend, zoals het stopcontact, de kraan, de deurkruk, de voordeurbel, een vlaggestok, de huissleutel, de brievenbus etcetera. De groep Voorzieningen, o.a. bestaand uit Walter Lockefeer van lma Summis, Jaap Koning van Brouwer en Koning, Jan Krens van Handelsonderneming Krens en de studenten Saskia ‘babbel' de Vries, Maarten Piek, Dorieke van Steeg en Djacco 'puntje puntje', koos voor de deur van de toekomst. Deze deur werd van multifunctioneel (beeldschermen/modem/beveiligingen etcetera) tot een semipermeabel vlies en hield aldus op als deur te bestaan.

 

Prefab bouwen
De kernvraag of de trend van een drager­-inbouwpakket wordt voortgezet of dat er ook ' zelfdragend' gebouwen worden ontwikkeld in de toekomst, is in dit kader niet zo essentieel. We beperken ons even tot het produceren van gebouwonderdelen gemonteerd tegen dragende constructies. Om de invloed van licht, lucht en waterstroom te beheersen richtte deze groep (Michiel Cohen van cepezed en de studenten Roland Hoekstra, Rob Mees ten Oever, Herbert Hofstad en Robert Tromp) zich o.a. op een multifunctioneel klimaatbeheersingssysteem. Door coating met poriën te combineren met stroomdraden, zijn de poriën te regelen qua stand. In open toestand zijn de stroomdraden positief dan wel negatief, terwijl in gesloten toestand de stroomdraden neutraal zijn en er geen licht-, lucht- of waterstroom mogelijk is.

 

 

Buitenboel De directe omgeving van het gebouw begint steeds belangrijker te worden. Waren vroeger veel zaken bij woning qua inspanning een noodzakelijk kwaad en puur praktisch van opzet, de hieraan gestelde eisen en wensen worden steeds zwaarder. Vormgeving staat daarbij voorop. Enkele voorbeelden: straatmeubilair, de buitenbrievenbus, de groene afvalbakken, glasbakken, het tuinpad, de tuin, het schurtje en andere goedbedoelde rommel. Het designen van goede oplossingen hiervoor is moeilijk, omdat juist deze produkten het beeld vervuilen. De vraag, om een goede werkzame en esthetisch fraaie oplossing voor verticaal tuinieren vanwege ruimtegebrek in ons land te bedenken, was aanleiding voor Stan Thijssen van Landmark, Ad Tuns van architectenbureau Tuns + Horsting, Flip Teygler van Polydak en de studenten Sander Dekker en Ruben van der Laan, om met een oplossing te komen die alle Booosting gedachten en aangeslotenen samenbrengt, echter die in de nabije toekomst nog niet te realiseren valt. Het idee erachter is het Westland verticaal. In een n-etage gebouw, heeft iedere woning een kas. Deze kassen zijn gestapeld tot torens en kunnen worden losgekoppeld van het gebouw. Zo zoekt de 'kasflat' zijn ideale stand op qua zonnestand en dergelijke als deze is losgekoppeld. Als de bewoner dat wil, kan hij zijn kas op afstand terugroepen om zo als het ware zijn gewassen te oogsten in zijn eigen kamer op de n-de etage. 

 

Franje

Onze omgeving wordt leuker, vrolijker en kwalitatief beter gemaakt door allerlei - vaak schijnbaar - overbodige dingen om ons heen. Vroeger waren ornamenten bij gebouwenhaast vanzelfsprekend en vormden de signatuur van demeester ontwerper. In onze technocratische samenleving wordt sier al gauw als kitsch e varen. We noemen dit maar even de franje aan het gebouw; de extra' s die bij het zien de verbazing, een glimlach of walging oproepe; de cannelures aan het gebouw. Een van de opdrachten hierbij: ontwerp een high-tech vlaggestok voor de modale Nederlander.
Dit was voor de werkgroep, bestaande uit Arno Al van Pieterman Hardglas, Guus Timmermans van de TU Eindhoven, Marcel Vroom van Landmark en de studenten Martin Beyering, Ronald Peters en Gert Joost Peek aanleiding om een uitdaging voor de gewone man te formuleren. Niet zomaar een vlaggestok, maar een intelligente luifel, door de conventinele, bijna verdwenen luifel nieuw leven in te blazen. Dus behalve dat de luifel bescherming biedt en als versiering fungeert, ook door middel van opbouwmodules de functionaliteit verhogen met bijv. verlichting, deurbel, intercom, bewaking, antwoordapparaat en doorschakelsysteem via de ptt lijnen, vlaggemastintegratie, fietsenstandaard, bliksemafleiding, verhuiskraan, deurmat, zonnemat, enzovoorts .. .. ..... Tegen koninginnedag ligt de module met de vlaggemast bij de Gamma in de aanbieding.



Wat rest er nog......
Met de opgedane ervaring en de al lopende ontwikkelingen gaan Booosting aangeslotenen verder werken op 4 september 1993 tussen 14.00 en 17.00 uur tijdens de volgende produktontwikkelingsbijeenkomst in Hilversum.

Hier zal het accent komen te liggen op onderwerpen als:
• de voortgang van de lopende ontwikkelingen
• nieuwe onderwerpen
• kansen en bedreigingen
• nieuwe ontwikkelingspartners
• financiering & subsidies

 

Eind juli 1993 verschijnt een boekje waarin de resultaten en ontwikkelingen worden beschreven en gepresenteerd. Resultaten die er niet om liegen: een remote control harig huisdier voor uw plezier; vrij in te delen ruimten, kookunits die overal te plaatsen en moeiteloos in een eettafel voor 8 personen te veranderen zijn, hangende tuinen als de casa colgada' s van Ronda, zeepbellen die inbraakbeveiliging symboliseren, gebouwhuiden als puisten, draaiende weersafhankelijke muren, spiegels aan het plafond, als klap op de vuurpijl die caravan, die je - al naar gelang je huiselijke situatie - op een tapijt van perslucht eenvoudig naar de stad kunt blazen waar je dochter gaat studeren en ga zo maar door.

 

aankondiging van deze activiteit

verslag 1 van deze activiteit

verslag 2 van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl