Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting bijeenkomst bij Brakel Interieurgroep

27 januari 1993: De produkten die voornamelijk daar Brakel worden geproduceerd zijn de systeem- of scheidingswanden, vervaardigd uit staal en aluminium. De rondleiding in de produktiehallen van Brakel toont veeleer het karakter van een fabriek van kantoormeubelen dan van een produktiebedrijf van bouwprodukten.


Verslag Booosting bijeenkomst bij Brakel Interieurgroep

Profielen worden op moot gemaakt en voorzien van montagepunten voor de horizontale en verticale verbindingen. Het uitgekiende ontwerp van de profielen maakt ze geschikt voor montage van diverse typen wanden. De gesloten wanden zijn opgebouwd uit dubbele (identieke) panelen van staalplaat, die na het aanbrengen van isolatie worden gepuntlast. Alle onderdelen worden vervolgens ontvet en in de 100 m longe lakstraat gemoffeld. Behalve de wanden vervaardigd Brakel kosten en werkbanken en worden voor de totaalinrichting van de gebouwen plafond panelen, schuifwanden en computervloeren van elders betrokken en zonodig aangepast. De plaatsing wordt door eigen montageploegen van Brakel gerealiseerd. Analyse van de ontwikkelingen in de bouwnijverheid leidt, in de woorden van directeur I. Terlouw van Brakel, tot de noodzaak om te werken met bouwteams, waarin hoofdaannemer en onderaannemers veel nauwer samenwerken en betere afspraken te maken zijn omtrent aanbesteding, prijs, kwaliteit en de inbreng van de specifieke deskundigheid van de onderaannemers. Dit zal, volgens zijn 'manifest', zeker leiden tot meer innovatie en een betere mentaliteit in de bouw. De, als broodmaaltijd aangekondige, voortreffelijke zelfbereide Indonesische rijsttafel, voorafgaand aan de inleidingen van Ed Veenendaal en Mart van Schijndel, getuigde in ieder geval van de prima teamgeest bij Brakel zelf.

De bijeenkomst stond vervolgens in het teken van de discussie over de werkelijke oord van de scheidingswanden en de gesuggereerde of bedoelde flexibiliteit en verplaatsbaarheid versus 'voste binnenwanden' van bijv. steen of metalstud.
Is het een kwestie van de school van het project?
Is het een kwestie van vakmanschap of detaillering?
Is het een kwestie van de verhouding materiaalkosten en arbeidskosten of juist arbeidsomstandigheden (ambachtelijke produktie versus industriële produktie)?
Is het een kwestie van de afnemende sterkte van de verdiepingsvloeren die lichte scheidingswanden noodzaken?
Is de scheidingswand een innovatie van de vaste wand?
Is de weerstond tegen scheidingswanden een reflectie van weerstand tegen de geïndustrialiseerde wereld? Een scheidingswand is anoniem, terwijl er juist behoefte is aan individueel aanpasbare, meer persoonlijke produkten.
Is het een kwestie van veranderende arbeidsverhoudingen in het kantoor, die een veranderende architectuur noodzaken?
Ofwel verdwijnt uiteindelijk de scheidingswand en maakt deze plaats voor snel verplaatsbare 'kamerschermen'?
Of krijgt de scheidingswand juist veel waardering vanwege de gecontroleerde procesbeheersing van produktie en plaatsing in één hand?

Zowel Ed Veenendaal als Mart van Schijndel benaderen de problematiek van de scheidingswanden vanuit het begrip 'ruimte'. Veenendaal voorspelt een toenemende behoefte aan voorlopige ruimte (virtual space), die aan de scheidende wanden nieuwe eisen zal stellen inzake gebruiksbehoeften en bedrijfscultuur, technologische rondvoorwaarden, brandveiligheid en beveiliging. Van Schijndel benadert zijn architectuur vanuit de labyrintische ruimte, waarbij; een synthese bestaat tussen statische, gesloten muren en dynamische, open wanden. Enerzijds wil hij binnen én buiten creëren, anderzijds wil hij juist dat binnen en buiten in elkaar overlopen, er geen ruimte is gedefinieerd. 'In een muur maak je een gat, in een wand maak je het gat juist dicht'.

ir Marcel Vroom
Landmark Design & Consult

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl