Ontvang onze nieuwsbrief:

Arbo en de natte knoop. Verslag Booosting bijeenkomst Voorbij Groep

07 april 1993: Hoewel bij de verschillende werkmaatschappijen van de Voorbij Groep alles draait om beton, vinden de activiteiten in verschillende fasen van de utiliteitsbouw plaats. Meer dan je vanuit de bouwtraditie zou verwachten.


Arbo en de natte knoop

Verslag Booosting bijeenkomst Voorbij Groep

Dit leidt tot een bredere en diepere uitwisseling van kennis en ervaring tussen bouwer en produktontwikkelaar. Toch moet naar de mening van de heer Bisschops, directeur van de Voorbij Groep Wilnis, de motivatie daartoe voornamelijk voortvloeien uit een bedrijfscultuur. Dit wordt extra gestimuleerd doordat iedereen, van vlechter tot laborant meewerkt aan het samenstellen van handboeken voor produktie tot en met uitvoering.

Arbo bewuste produktie
De combinatie hiervan met een Arbo bewuste produktie en pogingen om zware arbeid zoveel mogelijk te mechaniseren leidt tot een zo optimaal mogelijk produkt. Verdere produktverfijning en automatisering wordt voornamelijk belemmerd door de specifieke groffe produktmaterialen, namelijk betonmortel en wapeningsstaal, met de daaraan verbonden ruime veiligheidsmarges. Hoewel de vervaardiging en distributie van de mortel verregaand gerobotiseerd is, waarbij beton per liter gedoceerd kan worden, moeten er voor één betonelement toch twee produktielijnen worden opgezet. Eén voor de wapening en één voor de bekisting, met de daarbij behorende maatvoeringsproblematiek. De benadering van de gehele aannemingsstructuur door Voorbij biedt verdere mogelijkheden om de Booosting-gedachte tot werkelijkheid te maken. Het opzetten van netwerken met connecties naar alle partijen binnen het bouwproces, zou niet alleen leiden tot produktverbetering maar ook tot behoorlijke kostenbesparingen. Hoewel aan deze opzet nog niet alle partijen gewend zijn, met name hoofdaannemers, groeit de belangstelling. Voor welslagen is echter één begrip essentieel: vertrouwen, en dat is nog steeds niet te koop.

Meer theoretisch

Eric Vreedenburgh, van architectenbureau Archipel Ontwerpers in Den Haag, benaderde de bouwproduktontwikkeling vanuit een wat meer theoretisch model. Naar zijn idee is een gebouw niet een statisch omhulsel, maar een interactief systeem dat reageert op informatie. De variabelen die dit voortbrengt, kunnen alleen economisch geproduceerd worden door serieproduktie op maat ofwel 'Iean production'. Dit biedt ook de mogelijkheid om niet alleen technologische variabelen te kunnen verwerken, maar ook organisatorische en culturele. Duidelijk is dat, gezien vanuit zowel ontwerper als producent, hiervoor het aantal 'knooppunten' in een bouwwerk moeten worden verminderd. Bedrijfsknooppunten, technische knooppunten, maar ook natte knopen en zelfs prefabknopen.
Booosting als knooppunt in een netwerk!

Henk van Laarhoven, Hubert-Jan Henket Architecten
ir Dick Bartels, Hoogovens Groep

 

aankondiging van deze activiteit

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl