Ontvang onze nieuwsbrief:

Voorlezing Voorstellen, Voorbereiden, Voorkoken

Jan Westr 1993 tijdens een booosting busreisje

10 juni 1993: Een culinaire voorbeschouwing bij de Booosting bijeenkomst EGM/ACN Architecten en Constructeurs te Dordrecht door Jan Westra.


Voorlezing Voorstellen, Voorbereiden, Voorkoken

Deze Booosting bijeenkomst wordt niet voorafgaan van een excursie door het bedrijf. De produktiemethoden en de werkplaatsen zijn blijkbaar algemeen bekend. De kijk in de keuken die bedrijfsbezoeken interessant maken wordt niet gegund. Maar zo zou je je kunnen afvragen is er wel een keuken? Wordt er wel gekookt? Of zouden we hier moeten spreken van een beetje voorkoken en misschien voorproeven.

Een gewone architect vertaalt de wensen in een produkt dat bestaat uit op de markt verkrijgbare ingrediënten. Hapklare brokken vaak die per vierkante of cubieke meter worden aangeboden. De werkplaats wordt ingevuld met apparaten die snel data kunnen verwerken en die in de toekomst steeds meer zullen worden aangesloten op de apparatuur van de daadwerkelijke produktie. Het spel van de vraag, de verwerking en de verwezenlijking lijkt in de voorspellingen van sommige deskundigen te verstillen tot een gestructureerd netwerk waarin expertsystemen zonder bemoeienis tot een voorstel komen.

De architect in het doorgeefluik tussen vraag en aanbod. Strijden we daar tegen?
Tegen de onmacht die de moderne techniek veroorzaakt, tegen de opdrachtgever die het produkt op zijn voedingswaarde beschouwt, of tegen onszelf die niet meer in staat zijn samen tot een doeltreffend en elegant antwoord op de vraag te komen. Of moeten we omzien naar de betrekkelijke eenvoud van de produkten van de illustere voorgangers die als pioniers niet alleen de opgave op muziek zetten maar ook de produktie orchestreerden. Dat zou betekenen dat ontwerpers die kennis en inzicht in de produktietechnische variabelen hebben niet alleen aangewezen zijn op het aanbod van bouwprodukten, zij kunnen zelf prototypische produkten ontwikkelen en (laten) maken. Deze ontwerpers zijn als de bouwmeesters van destijds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Steeds weer, steeds opnieuw. Zij struinen de aanbodzijde af, zij laten zich inspireren door produkten en objecten uit andere sectoren. Zij proberen de voordelen van de produktie te koppelen aan de verwachte voordelen met betrekking tot de bouwwijze.

De motivatie van deze ontwerpers om te vechten tegen een klakkeloze overgave aan het aanbod uit de toeleverende industrie kan worden gevonden in de volgende beweegredenen:
- de onvrede met de gangbare praktijk en een mogelijke vergroting van de markt;
- evenaring of zelfs verbetering van de prestaties van anderen;
- het streven naar opvallende resultaten die leiden tot een verhoging van de omzet en
- de ingewortelde wil naar slimmer, sneller, anders: de tic.

Deze ontwerper is bezeten van het (bouwkundig) detail maar tevens legt hij een grote belangstelling aan de dag voor technische produkten die opeen of andere wijze het predicaat slim of sophisticated verdienen. Dat betekent alert reageren en geïnformeerd blijven met betrekking tot andere takken van nijverheid en de daarbij behorende produktietechnieken. Want een goed ontwerp bevat als resultaat veel meer dan het gebouwprodukt. Dat is slechts het tastbare bewijs. De bedoeling, het streven, is zichtbaar door eigenzinnig materiaalgebruik en typische detailleringen, die na analyse veelal rechtstreeks af te leiden zijn van de eerste intenties: de thema's van het eerste uur. De ontwerper stuit in zijn veldtocht tegen de versteende opvattingen en uitvoeringen op tal van tegenspelers en weet zich eigenlijk niet gesteund door risicodragende partijen. Het is spijtig te moeten constateren dat de gemiddelde bouwopgave daarom alleen al nauwelijks kan ontsnappen aan de teugels van het 'bouwbolwerk'.

Het technisch concept is onlosmakelijk verbonden met de prille ontwerpactiviteit. Het kan niet worden losgeknipt of gefragmenteerd. In sommige ontwikkelingen draagt het technisch concept de planvorming. Nu de techniek niet langer de strijd doch eerder de synthese van denken en doen openbaart, lijkt het als of tegenwoordig het technisch concept wordt overvleugeld door de architectonische uitstraling. De betekenis van het bouwwerk wordt verbonden met culturele en historische referenties in plaats van met de verovering van het onmogelijke. Het is de berusting in de technologische vooruitgang die het technisch concept reduceert tot toepassing van de beschikbare mogelijkheden. De uitzonderlijke pogingen waarin het technisch concept als voorheen de leidraad bij de ontwikkeling vormt getuigen nu van vakmanschap - toen van pionierskunst. Het is dus niet de betekenis maar de status van het technisch concept dat in deze tijd onder druk staat.

 

aankondiging bijeenkomst EGM/ACN

verslag bijeenkomst EGM/ACN

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl