Ontvang onze nieuwsbrief:

VMRG Bright Inspirations 20 van Joost Heijnis: Koreaan

Joost Heijnis (foto: Leon van Woerkom)

19 december 2017: VMRG Bright Inspirations - column 20 van Joost Heijnis: Koreaan.


VMRG Bright Inspirations 20 van Joost Heijnis: Koreaan


Onlangs had ik het genoegen om in Bern aan een conferentie over gevels te mogen deelnemen: the Conference on Advanced Building Skins. De verwachtingen vooraf waren hoog: zowel de onderwerpen als de sprekers leken van een hoog niveau. Vanuit de gehele wereld kwamen deelnemers naar de Zwitserse stad: niet alleen uit Europa maar ook uit de Verenigde Staten en Canada, Zuid Afrika en China. Zelfs uit Nieuw Zeeland.

 

De onderwerpen, waarvoor je je vooraf moest inschrijven, varieerden sterk. In totaal acht sessies van twee uur per stuk kreeg ik in twee dagen ruim zeventig presentaties over mij uitgestort. Een ware uitputtingsslag. Temeer omdat er soms ronduit slechte verhalen tussen zaten. Zo was daar een stotterende Koreaan wiens talent overduidelijk niet presenteren was, of die fluisterende Italiaanse PhD die het noodzakelijk vond om op het scherm de meest onleesbare grafieken te tonen. Vast een mooi verhaal maar niet te volgen. Gelukkig was het overgrote zeer interessant en dat hielp mij om bij de les te blijven. Wat dacht u van hygro-morfische houten gevelelementjes die afhankelijk van de luchtvochtigheid vanzelf open of dicht gaan? Of van een shape-memory kunststof gevel die onder invloed van zonnewarmte vervormd en zo voor zijn eigen beschaduwing zorgt. Prachtig. Ja, nog erg experimenteel en vanuit pure wetenschap benaderd maar toch ook zeker bruikbaar op langere termijn. En erg inspirerend.

 

Misschien wel het meest opvallende was iets van een geheel andere orde: de afwezigheid van de gevelbouwers en systeemhuizen. Ook het aantal architecten was niet om over naar huis te schrijven. Het zou kunnen zijn dat het hoge wetenschappelijke niveau dit type bezoeker op voorhand heeft afgeschrikt. En dat is jammer. Juist nu het economisch weer goed gaat is het risico op terugvallen op het bekende een reëel gevaar. Ik ga de volgende keer in elk geval weer. En dan neem ik die Koreaan wel weer op de koop toe.

 

Joost Heijnis
projectleider architectenbureau cepezed
2012 - 2016 voorzitter Booosting

Deze column is verschenen in Gevelbouw 6-2017 van VMRG
Overzicht van alle colums

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl