Ontvang onze nieuwsbrief:

Mick Eekhout ontsteld over sloop Concept House Prototype

Concept House Prototype op Concept House Village te Rotterdam Heijplaat

05 december 2017: Ondanks diverse acceptabele voorstellen van de stichting Concept House Prototype heeft TU Delft eenzijdig en zonder opgave van reden, onlangs besloten het Concept House Prototype te slopen. 4 December stond onderstaand bericht hierover in Dagblad010.


Mick Eekhout ontsteld over sloop Concept House Prototype


Het Concept House Prototype staat op een experimenteel stuk grond nabij het Rotterdamse RDM-terrein dat Concept House Village wordt genoemd. Het was altijd de bedoeling om er een experimenteel laboratorium in te richten voor duurzame woningbouw. Het prototype van een ruime driekamerwoning van 15 x 7,5 m2 heeft er vijf jaar gestaan.


De decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen, prof. Ena Voute, heeft namens de TU Delft het beheer van dit dossier en heeft besloten om het te slopen. Dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij Prof. dr. Mick Eekhout onder wiens leerstoel ‘Productontwikkeling in de architectuur’ het voorbeeldige energiepositieve stapelbare appartement vijf jaar geleden is ontwikkeld en gerealiseerd.

‘’Het heeft 400.000 euro aan externe inbreng van veertig partners en sponsors van buiten de TU gekost om dit schoolvoorbeeld van energiepositief wonen te realiseren. En de TU Delft gooit het zomaar weg, zonder over haar beweegredenen te overtuigend communiceren. Onbegrijpelijk. Te meer omdat er een aanbod ligt van een koper, die alle verplichtingen van de TU wil overnemen en het Prototype over het water wil laten vervoeren naar Arnhem om er een energiepositief Aqua House van te maken’’, aldus Eekhout. 

 

Aanvankelijk moest het Prototype per 31 december weg uit het RDM-gebied, maar de gemeente Rotterdam heeft twee maanden uitstel verleend. ‘’Niks haast dus, om snel te slopen, er is tijd genoeg’’, aldus Mick Eekhout, die slopen een heel slecht voorbeeld van circulair bouwen vindt ‘’en een belediging van de respectvolle omgangsvorm jegens de partners en sponsors van destijds, die hun hele inbreng nu volledig ongebruikt en vernietigd zien. Met het slopen is het tegendeel bewezen van Rotterdam als duurzame stad. Het is een klap in het gezicht van het experimentele duurzaamheidsstreven.’’


Prof. dr. Mick Eekhout, die de opgedane kennis tijdens het proces van ontwikkelen en realiseren van het prototype in een Nederlandstalig boek heeft laten beschrijven, zodat het niet verloren gaat, kijkt in de toekomst uit naar het realiseren van een Concept Urban Villa van 4 verdiepingen, zodat onderzoek op de TU ook werkelijk een gevolg heeft voor de bouwnijverheid. ‘’Vanaf 2020 moet elke hoogbouw van appartementen werkelijk energieneutraal gebouwd worden. Dus dit experiment is er niet voor niets.’’ 

 

Eekhout is een van de drijvende krachten achter Reddekuip, dat destijds in een fotofinish vlak achter de BAM renovatie eindigde. Toen BAM alsnog afhaakte kreeg Reddekuip geen tweede kans van de directie van Feyenoord, die elk plan tot behoud van het stadion als hinderlijk ervoer. Met Reddekuip wacht hij tot het met de financiering en de exploitatie van het nieuwe stadionplan van Feyenoord misgaat.

 

bron dagblad Rotterdam010


projectbezoek 2012 Concept House Prototype

projectbezoek 2015 Concept House Village

 

Mick Eekhout is mede-oprichter van Booosting.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl