Ontvang onze nieuwsbrief:
Themabijeenkomst/projectbezoek

IFD & Commercie

dinsdag 29 oktober 2002 / 15:00 - 19:00
TPG Post Sorteercentrum, Bergschenhoek > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie:

IFD & Commercie. De trefwoorden van deze middag zijn IFD-bouwsystemen en commercie. Een aantal bedrijven maakt het zich eigen om, vanuit IFD, nieuwe commerciële kansen te creëren in hun organisatie en uitvoering van hun projecten. Vandaag ten huize van een TPG Post bestelkantoor te Bergschenhoek.


IFD & Commercie

'ZNS Van Dam Geveltechniek onderscheidt zich als toeleverancier door op innovatieve wijze met het ontwerp van de architect om te gaan’ aldus ontwikkelingsdirecteur Dirk Groeneveld. ZNS Van Dam zal haar IFD-gerichte benadering toelichten aan de hand van diverse IFD-projecten waaraan zij ontwikkeld heeft; zoals de proefwoningen in Eindhoven en de Idesvloer.

FeNB2 is een bedrijf dat projecten realiseert op basis van het staalframebouwsysteem van Corus. Door het toepassen van dit staalbouwsysteem weet Nico Bresser de voordelen van dit lichte bouwsysteem te benutten zonder de nadelen van conventionele lichte bouwsystemen (warmteaccumulerend vermogen, geluidsisolatie).

Robert Los is bouwprocesdeskundige. In opdracht van BSN (Buildings Systems the Netherlands) houdt hij zich bezig met het verbeteren van het totstandkomingsproces van de bouwwerken van BSN.
Het gaat bij BSN O&O (Ontwerp en Onderzoek) om twee dingen: het (door)ontwikkelen van een IFD-bouwsysteem en de ontwikkeling van een procesbeheersingstool. Hun IFD-benadering gaat verder dan een bouwsysteem alleen. In die zin vormt het IFD-bouwsysteem een onderdeel van een (nog te vormen) industrieel totstandkomingsproces van bouwwerken. De 'I' van Industrieel krijgt hiermee een zware lading: niet alleen industrieel vervaardigde bouwelementen, maar vooral een industrieel proces met als kenmerken: transparantie, voorspelbaarheid, beheersing. Daarbij hoort tevens een industrieel opgezette organisatievorm.

Menno Rubbens is als directeur van cepezedsystems betrokken geweest bij het ontwerp en de realisatie van een serie van 18 distributiegebouwen voor TPG Post. Opgave was het ontwerpen van een bouwsysteem en bouwproces waarmee in vier jaar 120 gebouwen gerealiseerd moesten worden. We praten dan niet meer over gebouwen maar over producten.
Op dit moment ontwikkelt, ontwerpt en bouwt cepezedsystems gebouwen volgens het "engineer led design & build"-principe. Hierbij speelt de ontwerpende ingenieur een centrale rol in het proces. Dit leidt tot een pro-actieve benadering van het bouwproces en vormt daarmee de basis voor elk succesvol IFD-project. Resultaat is: sterke reductie van de "faalkosten" en een veel betere prijs/kwaliteit verhouding.
Cepezedsystems is initiator van het smart|steel project en heeft o.a. een multifunctionele module ontworpen voor het ontwikkelen, ontwerpen, realiseren en beheren van zgn. brede scholen en voorzieningen clusters.

De kritische tegenlezing en opmaat voor (eindelijk weer eens) een dieptediscussie zal worden gegeven door een ‘oude’ bekende: Michiel Cohen.

Programma
15.00 Ontvangst


15.15 Praktische en commerciële toepassingen van diverse IFD-projecten

Dirk Groeneveld - ontwikkelingsdirecteur ZNS Van Dam Geveltechniek


15.35 Staalframebouw in het voordeel

Nico Bresser - directeur FeNB2


15.55 Procesbeheersing in IFD-Bouw van Runshopping Centres

Robert Los - adjunct-directeur Senior Cad Systems


16.15 De ontwikkeling van de TPG locaties

Menno Rubbens - directeur Cepezedsystems


16.40 Bekijken van de IFD-locatie
17.30 Tegenlezing door Michiel Cohen, Cepezed
17.20 Borrel en discussie
19.00 Eind

 

Verslag IFD & commercie

Distributiecentrum PTT POst (Foto: Mischa Keijser) Opbouw van 'De Doos' - Cepezed Opbouw van 'De Doos' - Cepezed
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl