Ontvang onze nieuwsbrief:
Projectbezoek

De Baljurk

dinsdag 11 oktober 2005 / 14:30 - 18:30
De Baljurk, Kettingstraat / Het Achterom , Den Haag > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €25.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Eric Vreedenburgh

Dit projectbezoek aan de ‘Baljurk’ wordt gecombinerd met het thema Luchtgebonden Wonen


Een keuze tussen dode monumenten of een levende stad
De ontwikkeling van de ‘Baljurk’


In een historisch stadscentrum bestaat de omgeving vaak uit een heterogene collectie van gebouwen uit verschillende tijden, allen onder verschillende opvattingen en stromingen gebouwd. Zo ook de Kettingstaat in Den Haag, welke zich in de directe omgeving van de grote Passage bevindt. Opmerkelijk is hier een aantal Art Nouveau gebouwen uit de vorige eeuw.

Zoals bekend heeft Den Haag een orthogonale structuur, gebaseerd op de strandwallen die min of meer evenwijdig met de kust lopen. In het centrum vormt één straat hierop een uitzondering: het Achterom. Het Achterom volgt de golvende lijn van een meanderend beekje. Door de bouw van de Passage in 1882 werd deze vloeiende overgang van de Kettingstraat en het Achterom veranderd in een rechte hoek. Precies op deze plek is de ‘Baljurk’ gesitueerd.

Al enkele decennia is dit een verloederd stukje Den Haag waarnaar niemand een hand uit stak om de omgeving op te knappen, ondanks dat de locatie een beschermd stadsgezicht met monumenten is. Het Achterom, met zijn dichtgetimmerde gevels en rolluiken, werd voornamelijk als openbaar urinoir gebruikt. Daarnaast bestond de enige andere activiteit uit drugshandel. Kortom, op loopafstand van het Binnenhof was dit de schaduwzijde van de residentie.

Een aantal jaren terug heeft de Geste Groep een aantal panden en straten in de omgeving gekocht en is op eigen initiatief begonnen met een revitalisering van dit stadsdeel, met de Baljurk als katalysator. Het project beslaat acht historische winkelpanden. Boven de winkelruimten werd vroeger gewoond. Omdat winkeliers vanaf de jaren vijftig niet meer boven hun winkels wonen, staan in veel oude centra dit soort woonruimten leeg.

In het ontwerp van Archipelontwerpers zijn zeven van de acht historische gevels behouden of herbouwd. Hierachter zijn, aan een opgetild maaiveld dat als gemeenschappelijk terras functioneert, de woningen gebouwd. Vanuit dit rolstoeltoegankelijke niveau worden alle woningen ontsloten. Onder dit maaiveld bevindt zich een grote, nader te compartimenteren winkelruimte. Als een herinnering aan de vloeibare loop van het oorspronkelijke Achterom en met een link naar de Art Nouveau architectuur uit de omgeving, heeft Archipelontwerpers er voor gekozen in het achtste pand de geschiedenis door te laten lopen. Dit pand heeft de bijnaam de ‘Baljurk’ gekregen.

De gevel van dit pand bestaat uit een ‘dubbele’ constructie: een glazen pui als bouwfysische huid en daar omheen gedrapeerd een voile van geweven staal.  Vanuit het interieur wordt het felle licht op deze Zuidgevel gefilterd en vanuit het exterieur vertegenwoordigt deze gevel vooral het nieuwe elan dat Geste aan deze omgeving wil geven.

 

Dinsdag 11 oktober kunt u het gracieuze pand bezichtigen en de totstandkoming van deze stadsontwikkeling én de ‘Baljurk’ vernemen tijdens een korte lezingenronde. Met een extra leuke afsluiting: we borrelen in het nieuwe kantoor van Archipelontwerpers in Scheveningen. U bent van harte welkom!


Programma
14:30 Ontvangst in de ‘Baljurk’

14:45 ‘Stedelijke transformatie’

Eric Vreedenburgh, architect Archipelontwerpers

15:15 ‘Ontwikkelingsvisie op de Haagse stad’

Gerard Stevens, directeur/ projectontwikkelaar Geste Groep

15:45 De ‘Baljurk’ bekijken

16:30 Tegenlezing

Jeroen Trimbos, architect PAM onderzoek en adviesbureau voor stedenbouw, vastgoed en bouw

16:45 Discussie

17:00
Naar de nieuwe Luchtgebonden woningen in Scheveningen, voor bezichtiging van het nieuwe kantoor van Archipelontwerpers.

 

18:30 Einde dakterras-borrel

 

 

Klik hier voor Nieuwe Stad Prijs Den Haag 2005 voor de ‘Baljurk’.

De Baljurk Scherm van de Baljurk Dr Lelykade achterzijde Dr Lelykade voorzijde
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl