Ontvang onze nieuwsbrief:
Architectenseminar

Architectenseminar Nationale Staalbouwdag: Monumen(s)taal

dinsdag 08 oktober 2019 / 13:15 - 16:30
Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten, pers en niet-aangeslotenen
Organisatie: Arend Dolsma - Bouwen met Staal

Het architectenseminar is een vast programma-onderdeel van de Nationale Staalbouwdag. Deze vindt op dinsdag 8 oktober aanstaande plaats in de Van Nellefabriek te Rotterdam en heeft dit jaar als thema Monumen(s)taal.


Architectenseminar Nationale Staalbouwdag: Monumen(s)taal


Nu de vastgoedcrisis passé is, staan behoud en hergebruik van cultureel erfgoed in Nederland weer hoog op de agenda. Restauratie, renovatie en transformatie van bestaande, vaak monumentale gebouwen krijgen een steeds groter aandeel in de orderportefeuille van vaderlandse architectenbureaus. Niet alleen de investeringsbereidheid en -armslag zijn toegenomen, ook de opgave op zich is gegroeid in omvang, schaal en veelzijdigheid.


Nederland kent een surplus aan waardevolle, leegstaande of weinig doelmatig bezette gebouwen met daartegenover een dringende vraag naar (multi)functionele ruimte en een grote behoefte aan functionele flexibiliteit en aanpasbaarheid van die ruimten bij wijziging van gebruik of functie. Tel daarbij op de noodzaak van verduurzaming van de bestaande gebouwenvoorraad en de uitdaging is evident. Nadrukkelijker dan ooit vraagt het restaureren, renoveren, upgraden en herbestemmen van bestaande, historische gebouwen om een integrale benadering en aanpak waarbij functionele, economische en sociale aspecten hand in hand gaan met het respecteren van oorspronkelijke karakteristieken en kwaliteiten.


Het architectenseminar brengt daartoe enkele inspirerende, actuele renovatie- en transformatieprojecten van Nederlandse bodem onder uw aandacht. De projecten worden gepresenteerd door de direct betrokken architecten. Natuurlijk komt ook de herbestemming van de Van Nellefabriek aan bod via presentaties en een rondleiding.


programma

dagvoorzitter Robert Capel voorzitter Booosting

 

13:15 Inloop

 

13:30 Monumentale herbestemming volgens WDJA
Wessel de Jonge  directeur/partner WDJA en hoogleraar Heritage & Design, fac. Bouwkunde TUD

 

13:50 Huiskamer van Tilburg in historische hal
Ingrid van der Heijden partner/architect CIVIC Architects

Als onderkomen voor onderhoud en reparatie van treinen bood de monumentale LocHal (bouwjaar 1932) decennialang emplooi aan de beroepsbevolking van Tilburg. Het collectief Braaksma & Roos Architecten, CIVIC Architects, Mecanoo Architecten en Inside Outside/Petra Blaisse heeft de reusachtige loods omgevormd tot een tweede thuis voor de Tilburgers.

 

14:10 Kapitale transformatie - De Diamantbeurs fonkelt weer

Erik Smits projectarchitect ZJA Zwarts & Jansma Architecten

Naar ontwerp van ZJA Zwarts & Jansma Architecten en Heyligers design + projects is het, in de loop der tijd afgevlakte en versluierde Art Decogebouw uit 1911 in zijn oorspronkelijke glorie hersteld en getransformeerd tot Capital C, het internationale centrum van de creatieve industrie en informatietechnologie.

 

14:30 Fenix verrijst
Robert Platje partner/architect Mei Architects and planners

Een van de grootste herbestemmingsprojecten in ons land nadert voltooïng. Aan de Rijnhaven van de Rotterdamse Maas wordt het voormalige havengebouw Fenixloods I gerenoveerd en getransformeerd tot nieuwe hotspot voor cultuur, creatie, uitgaan en shoppen. Bovenop de loods komt een compleet woongebouw van 45.000 m2 met 212 vrij indeelbare loftappartementen, binnentuin, buitenterrassen en … mijmerbeugels.

 

14:50 Van Nelle integraal brandveilig
Tom Haartsen directeur Climatic Design Consult CDC

Aan het begin van de 21e eeuw (en naar ontwerp van WDJA) is de Van Nelle Fabriek getransformeerd tot bedrijfsverzamelgebouw en eventlocatie. Om het fabriekscomplex optimaal voor te bereiden op zijn nieuwe functies en tegelijkertijd de impact op de historische constructies en afbouw te minimaliseren, zijn de klimaatbeheersing, energiebesparing, brandveiligheid en bouwkundige aspecten in onderlinge samenhang aangepakt. Voor de brandveiligheid bleek de reeds aanwezige sprinklerinstallatie een uitkomst. Hierdoor konden brandwerende, maar functioneel en cultuur-historisch ongewenste, scheidingswanden achterwege blijven.


15:10 Tour Van Nelle Fabriek olv Tom Haartsen
16:10 Einde

 

samen

De monumenten die vanmiddag aan bod komen heeft Booosting samen met Bouwen met Staal in de afgelopen jaren bezocht. Reden om als kennispartner bij te dragen aan deze Staalbouwdag. Tevens zal Booosting voorzitter Robert Capel, dit seminar voorzitten.

 

gratis
Na inschrijving voor de Nationale Staalbouwdag 2019, kunt U gratis deelnemen aan dit seminar. Via booosting.nl kunt u zich dit keer dus niet inschrijven.
inschrijven nationale SBD

 

meer info

Architectenseminar NBD 2019

Booosting @ Capital C Amsterdam

Booosting @ Fenix 1 Rotterdam

Booosting @ Lochal Tilburg

Nationale Staalbouwdag 2019 

Van Nellefabriek Rotterdam (foto: Ossip van Duivenbode) Lochal Tilburg Capital C Amsterdam Fenix Loods 1 Rotterdam (bron: Mei a&S, © WAX Edit) Bouwen met Staal organiseert elk jaar de Nationale Staalbouwdag
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl