Ontvang onze nieuwsbrief:
Lustrum-symposium

Booosting 20 jaar vooruit!

vrijdag 10 oktober 2008 / 12:00 - 19:00
Scheepvaart -en Transportcollege , Lloydstraat 300, 3024 EA Rotterdam > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €75.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Harm Boomsma

Als je als bedrijf twintig jaar bestaat dan heb je wat te vieren. Maar als je als Booosting, platform voor koplopers van bouwinnovators twintig jaar bestaat dan heb je wat te vertellen.


Innovator zijn en blijven impliceert namelijk constant veranderen en steeds anticiperen op tendensen in je omgeving.
Dat geldt voor aangeslotenen, het bestuur, maar ook de onderwerpen waarmee Booosting bezig is.
Hebben we die scherpte als Booosting en zijn we als platform futureprooof?
Vrijdag 10 oktober gaan wij dat samen met u onderzoeken. Niet door twintig jaar achteruit, maar juist twintig jaar vooruit te kijken. Het thema van 10 oktober is: Booosting, 20 jaar vooruit!

Wat bepaalt ons leven en werk en dus de bouwsector over twintig jaar het meest?
Met zekerheid stellen we vast dat allerlei factoren ons vakgebied zullen beïnvloeden. Het bouwproces, de bouwproductontwikkeling, de organisatie- en contractvormen. Maar welke zijn dat en hoe? Wat zijn de te nemen vervolgstappen op veranderingen die wij nu zien aankomen?

Een zestal specialisten geeft u kijk op de ontwikkelingen binnen hun vakgebied:
Nieuwe perspectieven voor bouwinnovatie
Prof. dr ir Ruud Smits, hoogleraar Technologie en Innovatie, Universiteit Utrecht faculteit Geologie, start met een voordracht over de veranderende rol van innovatie in economie en samenleving. Hij gaat in op wat innovatie is en voor welke uitdagingen innovators zich nu en in de toekomst gesteld zien. Een aantal belangrijke trends waarmee innovators te maken krijgen komt aan bod; hij verduidelijkt ons welke vragen en uitdagingen dit voor de toekomst oproept. Smits is ook voorzitter van de Innovatiestudiegroep.

Hoe communiceren we met elkaar­? Een onderdeel van informatiebeheer en -uitwisseling is Creative Commons. Behoud je auteursrechten maar geef anderen de mogelijkheid om jouw werk te gebruiken, op een manier die je zelf kiest. Architect en publicist Piet Vollaard geeft aan hoe hij zijn werk deelt onder zijn voorwaarden.

Nieuwe technologieën voor bouwinnovatie
Materiaalwetenschappen en –techniek. Ongetwijfeld krijgen we ook andere materialen tot onze beschikking. De radicale impact van nanotechnologie neemt Dipl.- Ing. Sylvia Leydecker, interieurarchitect te Keulen voor haar rekening. Zij schreef onlangs ‘Nano Materials in architecture, interior architecture and design’ (Birkhäuser). Voor de architectuur vinden zeer interessante ontwikkelingen plaats, nanomaterialen met grotere treksterkte, zelfreinigend vermogen of als ecologisch isolatiemateriaal.

Worden materialen dynamisch? Prof. dr ir Sybrand van der Zwaag is hoogleraar Fundamentals of Advanced Materials aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft Fundamentals of Advanced Materials. Zijn lezing gaat over de meeste recente ontwikkelingen op het gebied zelf herstellende materialen. Zijn onderzoek richt zich op de ontwikkeling van materialen met unieke eigenschappen die nodig zijn voor de volgende generatie vliegtuigen en ruimtevaartuigen.

Nieuwe drivers voor bouwinnovatie

Prof. dr Wim Sinke is stafmedewerker Zonne-energie bij het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in Petten en voorzitter van de Werkgroep "Wetenschap, Technologie en Toepassingen" van het Europese Technologieplatform voor Zonne-energie. In zijn lezing zal hij een overzicht geven van recente ontwikkelingen en mogelijkheden van zonnestroom in de gebouwde omgeving.

De afsluitende spreekbeurt wordt verzorgd door één van onze oprichters: professor ir Jan Brouwer, emeritus hoogleraar TUD Bouwkunde. In zijn voormalige functie van Rijksadviseur Infrastructuur en als medeauteur van ´De Stadssnelweg´ en ‘De Machinekamer’ zal hij de kwaliteit en de ontwikkelingen van de ruimtelijke inrichting en daarmee de veranderingen op het gebied van mobiliteit ter discussie stellen.

De lezingencyclus wordt afgesloten met enige zelfreflectie en heeft tot doel onszelf scherper te stellen. Is Booosting futureprooof? Wij nemen afscheid van vier bestuursleden en discussiëren met hun opvolgers over de toekomstige agenda van Booosting. Harm Boomsma, André Roelofsen, Thijs Verburg en Frido van Nieuwamerongen worden vervangen door Martin Smit, Berend Groeneveld, Iwan van Bochove en Robert Winkel.
Een feestelijke middag vol prikkels en eyeopeners, die sturend kunnen zijn voor de succesvolle innovators van morgen.


! U bent uiteraard van harte welkom op het 4e lustrum van Booosting!

Dagvoorzitter: Harm Boomsma
Moderator: Robert Winkel

Programma
12:00 inlooplunch
13:00 opening Harm Boomsma, dagvoorzitter
13:10 inleiding Jouke Post, hoogleraar Bouwtechnisch Ontwerpen TU/e Bouwkunde

Nieuwe perspectieven voor bouwinnovatie
13:20 Filmshooot

13:25 De veranderende rol van innovatie voor economie en samenleving - Ruud Smits - hoogleraar Technologie en Innovatie, Universiteit Utrecht/Geologie

13:45 The knowledge perspective: Creative Commons - Piet Vollaard - publicist/directeur Archined

14:05 Discussie o.l.v. moderator/architect Robert Winkel met aankomend voorzitter Atto Harsta bouwinnovator
14:20 Pauze

Nieuwe technologieën voor bouwinnovatie
14:40 Filmshooot
14:45 Nanotechnology - Sylvia Leydecker - interieurarchitect
15:05 Self-healing materials - Sybrand vd Zwaag - hoogleraar Fundamentals of Aerospace Materials, TUD Lucht- en Ruimtevaarttechniek
15:25 Discussie met aankomend voorzitter Martin Smit architect

15:40 Pauze

Nieuwe drivers voor bouwinnovatie
16:00 Filmshooot
16:05 The future of Solarenergy - Wim Sinke - stafmedewerker Zonne-energie Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)
16:25 Fast Lane - Jan Brouwer - voormalig Rijksadviseur Infrastructuur, architect, oprichter Booosting
16:45 Discussie met scheidend voorzitter Harm Boomsma bouwinnovator

Booosting futureprooof
17:00 Coming Soon.

Samen met de nieuwe bestuursleden kijken wij 20 jaar vooruit!
17:30 Overdracht voorzitterschap: Afscheid Harm Boomsma

en ‘Van drivers naar doen’ door Atto Harsta
17:45
Borrel tot 19:00

 

Programmaboook Booosting 20 jaar vooruit!In de grote zaal vh Scheepvaart- en Transportcollege Rotterdam Harm Boomsma vlnr: Atto Harsta, Ruud Smits, Piet Vollaard, Robert Winkel Nieuw bestuur krijgt de bal toegespeeld
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl