Ontvang onze nieuwsbrief:
Themabijeenkomst

LICHT

woensdag 25 april 2018 / 14:30 - 19:00
MM25, Marten Meesweg 25 , 3068 AV Rotterdam > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Gyuszi Florian
register

Booosting organiseert geregeld themabijeenkomsten en nu, nu de dagen weer zo lekker lengen, vinden we het de hoogste tijd om met elkaar het thema Licht wat breder in de schijnwerpers te stellen.


LICHT

 

Op een mooie locatie zooomen we graag in op de nieuwste ontwikkelingen. We doen dit vanuit drie invalshoeken: daglicht, kunstlicht en smartlicht.


Daglicht
De wetenschappelijke definitie van licht is: de reactie van het menselijk oog op stralingsenergie. En stralingsenergie van daglicht is cruciaal voor ons welbevinden. Geen wonder dat de trend om te ontwerpen met een optimaal gebruik van daglicht groeit. Booostingpartner Stichting Living Daylights omschrijft zo mooi waarom daglicht zo goed is voor ons:
1. Positieve bijdrage aan productiviteit en leerprestaties, vermindering ziekteverzuim
2. Kosteneffectief (reductie energieverbruik)
3. Dynamische wisselwerking met onze zintuigen
Oud Booosting voorzitter Atto Harsta, oprichter van Stichting Living Daylights (nu: Dutch Daylight) deelt met ons de feiten en oude en nieuwe kansen van een bewuster, slimmer gebruik van het onovertroffen natuurlijke daglicht.

Kunstlicht
Er zijn veel situaties waarin er geen daglicht is en waarin we zijn aangewezen op kunstlicht. Dat ook kunstlicht een positieve bijdrage kan leveren aan ons welbevinden en de beleving van gebouwen zal Mathijs Sommeijer ons laten zien. Hij is gespecialiseerd lichtexpert bij Booosting aangeslotene Deerns en deelt met ons de nieuwste ontwikkelingen en kansen bij de toepassing van kunstlicht in gebouwen. Hem valt op dat licht relatief weinig aandacht krijgt in het ontwerpproces, terwijl het juist, vanuit de gebruiker gezien, een zeer belangrijk immaterieel aspect is. Een goed verlichte werkplek of goede leefomgeving draagt bij aan de kwaliteit van de werkomgeving.

Smartlicht
In vrijwel iedere ruimte en op iedere plek in een gebouw verlichtingsarmaturen zijn. Een nieuwe ontwikkeling is dat deze armaturen worden voorzien van sensoren waarmee data verzameld kunnen worden over het gebruik van een gebouw. Denk bijvoorbeeld aan de bezetting of luchtkwaliteit van ruimten. Deze data maken het mogelijk de gebouwinstallaties optimaler te laten reageren op het gebruik. Dit geeft een beter binnenklimaat, een zuiniger gebruik en een duurzamer gebouw. We worden meegenomen door Hugo Jansen, directeur van bGrid, in de nieuwste ontwikkelingen en kansen van deze nieuwe ontwikkeling.

Building MM25
Smart licht is toegepast in gebouw MM25. Een innovatieve en mooie transformatie van een kantoorpand dat toe was aan revitalisatie. In opdracht van projectontwikkelaar OVG Real Estate is het voormalige hoofdkantoor van Eneco volledig gestript, herontwikkeld en verduurzaamd en eind 2017 in gebruik genomen door verschillende organisaties.

Deerns en CroonWolter & Dros vervingen alle oude technische installaties door geheel nieuwe installaties. Een innovatief onderdeel hiervan is het bGrid-systeem, een technologische innovatie die is ingebouwd in de klimaateilanden. Het systeem maakt gebruik van gateways die, gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem, een gebouw slimmer maken. 

 

Dam & Partners Architecten voegde aan deze revitalisatie van MM25 o.a. een atrium, grote, open vloervelden en een (deels) nieuwe gevel toe. Veel daglicht en slim technisch vernuft dus, zoals smart lichtarmaturen met sensoren die allerlei data verzamelen over het gebruik. Diederik Dam geeft een toelichting op het ontwerp en aansluitend bezoeken we uiteraard het gebouw, zodat we in de praktijk deze nieuwste ontwikkeling kunnen zien.

programma
14:30 Ontvangst in MM25

We zijn te gast bij CroonWolter&Dros


14:45 Welkom Booosting
Gyuszi Florian Sr Adviseur ABT & Secretaris Booosting

14:50 Daglicht
Atto Harsta Directeur Aldus Bouwinnovatie, Transitiestrateeg De Bouwcampus 

15:10 Kunstlicht
Mathijs Sommeijer Lichtexpert Deerns

15:30 Smart licht
Hugo Jansen Directeur bGrid

15:50 Licht MM25

Diederik Dam Architect/Directeur Dam & Partners architecten


16:20 Discussie en vragen
17:00 Rondleiding
18:00 Borrel tot 19:00

U bent van harte welkom!

 

 

-------------------------------------------------

deze activiteit is goed voor 4 WAT-uren

-------------------------------------------------

MM25 (bron: Deerns)
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl