Ontvang onze nieuwsbrief:
Themabijeenkomst

Internet of Things en de gebouwde omgeving

donderdag 28 april 2016 / 16:00 - 19:00
Bluecity 010, Maasboulevard 100, 3063 NS Rotterdam (vm. Tropicana) > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Joost Heijnis

Internet of Things (IoT) betekent letterlijk internet der dingen. Dingen die 24/7 online zijn. Hoe gaan we daar in de bouw mee om? Booosting organiseert samen met de Rotterdamse Meetup groep Internet & Built Environment een middag over IoT en de gebouwde omgeving.


IoT heeft uiteraard ook invloed op onze sector. U kunt dan denken aan bijvoorbeeld slimme steden en slimme gebouwen/huizen met de daarbij behorende en met elkaar verbonden systemen en apparaten.
IoT biedt oneindig veel mogelijkheden, maar hoe beoordelen, benutten, beheren en beheersen wij deze razendsnelle ontwikkelingen in de bouw? Hoe is het met de privacy? Welke kansen biedt het voor innovatie?

Martin Pot: "Met de snelle opkomst en ontwikkeling van het Internet of Things verandert onze omgeving in een hybride, genetwerkte wereld van digitaal en analoog. Tezelfdertijd is onze architectuur nog altijd grotendeels de traditionele fysieke gebouwde omgeving die niet of nauwelijks een weergave vormt van deze ontwikkelingen en slechts ‘aansluit’ daar waar het ontwerp - en/of bouwprocessen en controle betreft. Terwijl de techniek in toenemende mate mogelijkheden biedt voor personalisatie en ontwerp/creatie op kleine schaal is m.n. onze woningbouw nog altijd een aanbodgestuurde markt in plaats van een vraaggestuurde markt. Technologie zou primair de bewoner moeten faciliteren, niet de bouwketen. Wat betekent het IoT voor de architectuur, voor ons bouwen en wonen? Hoe verhouden wij ons tot deze technologie; wat is onze rol en invloed als bewoner?"

Martin Pot is interieurarchitect, onderzoeker en schrijver. Lees hier een van zijn artikelen: Hyperconnected World.

 

Jeffrey Braun is mede-oprichter van ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken. Dit Rotterdamse bureau heeft een sterke kernploeg van systeemontwerpers. De gedreven teamleden hebben de know-how en ervaring om visies en ideeën met een flinke portie actie om te zetten in tastbare producten, diensten en belevingen. In 2015 zette Braun vanuit Afdeling Buitengewone Zaken de startup Openr op waarmee de intercombranche vernieuwd wordt. Openr is onderdeel van een eenvoudig, flexibel, gebruiksvriendelijk en draadloos intercomsysteem. Zijn presentatie gaat over de uitdagingen en kansen van IoT voor de gebouwde omgeving.

 

Floris Schiferli is designer en partner van Superuse Studios in Rotterdam. Hij is als architect ook nauw betrokken bij de transitie van voormalig zwemparadijs Tropicana, Bluecity010.
Het Bluecity-team werkt momenteel hard aan een inspirerend multifunctioneel gebouw. Bijzonder is de ontwikkeling van een systeem dat de reststromen van de ondernemers en de stad benut. Hoe kunnen we door middel van realtime data de werkelijke ruimtevraag beantwoorden? Wat betekent dat voor architectuur en stedenbouw?


We zijn vandaag te gast in Bluecity, waar de principes van de blauwe en circulaire economie centraal staan.

 

Programma
16:00 ontvangst bij Rotterzwam in Bluecity010
16:15 introductie door Joost Heijnis - voorzitter Booosting
16:20 Martin Pot
16:50 Jeffrey Braun
17:10 Floris Schiferli
17:30 Tijd voor discussie en vragen
18:00 Borrel

 

Er is uiteraard ruim tijd om met elkaar te praten over de kansen van IoT voor de bouw.

U bent van harte welkom!

 

Info internationale IoT dag van 9 april

Bluecity010 wint Publieksprijs Challenge Stad van de toekomst

Bluecity010 (bron: Superuse Studios) Bluecity010 (bron: Superuse Studios) Reststromen Bluecity010 (bron: Superuse Studios) Intercom van openr.nl (bron: Afdeling Buitengewone Zaken)
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-4455 4026 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl