Ontvang onze nieuwsbrief:
Produktontwikkeling

Polypyrrool, slimme functies toevoegen aan bio-based gevels

dinsdag 24 november 2015 / 10:00 - 18:00
Carlton De Brug, Arkweg 3, 5731 PD Mierlo > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €50.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Elma Durmisevic
register

Polypyrrool is in de bouw nog een onbekende substantie en roept vooral veel vraagtekens op. Het is nog maar net geïntroduceerd als eerste toepassing op een zwarte houten binnenvloer en recent is een pilotwoning opgeleverd waarin het materiaal in de gevel is toegepast. Waarom zou je een materiaal als Polypyrrool (PPy) willen toepassen? Welke eigenschappen zouden we goed kunnen benutten? Dat zijn de vragen die we deze produktontwikkelingsbijeenkomst verkennen.


Polypyrrol; slimme functies toevoegen aan bio-based gevels

Waarom Polypyrrool (PPy) toepassen?

De bouw- en vastgoedmarkt zijn na de crisis noodgedwongen meer vraaggestuurd geworden. Architecten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars zijn op zoek naar hoogwaardige oplossingen voor de realisatie van duurzame gebouwen. Toeleverende bedrijven zien een toenemende behoefte aan bio-based materialen met lagere milieu-impact en extra functionaliteit, waaronder smart functions. Voor deze bedrijven is de ontwikkeling van duurzame producten met meer toegevoegde waarde niet vrijblijvend. Door de toenemende concurrentie vanuit lage loonlanden rondom bulkproducten en de toenemende regelgeving is dergelijke ontwikkelingen noodzakelijk voor hun voortbestaan.


Eigenschappen van Polypyrrool
PPy is een biopolymeer die voor bouwproducten een aantal zeer interessante eigenschappen heeft. Door bio-based dragermaterialen met milieuvriendelijke PPy te behandelen ontstaan materialen met meerdere functies. Voor de toepassing in de gevel van de pilotwoning waren eigenschappen als UV-bescherming, schimmel- en brandwerendheid van belang. Maar er zijn nog andere eigenschappen die zouden kunnen worden geëxploreerd voor toepassing in de bouw, denk aan de licht geleidende eigenschappen van het materiaal waardoor het bijvoorbeeld zou kunnen worden gebruikt als vochtsensor. Er zijn proeven die aantonen dat het materiaal translucent kan zijn of kan worden gebruikt om zonne-energie te vangen. In de medische hoek wordt het gebruikt voor het toedienen van time-released medicatie.

 

Verkenning
Biedt dit ook mogelijkheden voor de bouw? Welke substanties zouden daarvoor interessant kunnen zijn? Ook wordt geëxperimenteerd om met PPy kunstspieren te maken, zouden we hiermee ook iets in gebouwen kunnen?

Dit is het doel van deze Booosting bijeenkomst: kennismaken met het productieproces zoals dit wordt uitgevoerd bij MEVO, verkennen welke eigenschappen bekend zijn van PPy en filosoferen over hoe we deze in willen zetten in de bouw.

 

Onderzoek
In september 2015 is een onderzoek gestart naar de mogelijkheden voor het toevoegen van (slimme) functies aan met PPy behandelde bio-based materialen als hout, bamboe en biocomposieten. Relevante functies worden verder verkend op hun potentie voor de bouw en een deel van de functies wordt doorontwikkeld voor toepassing in bouwproducten en in proefopstellingen en het pilotgebouw. Nieuwe ketens van bedrijven worden gevormd om de nieuwe materialen en producten te realiseren. Dit onderzoeksproject duurt twee jaar en wordt geleid door Saxion Enschede lectoraat Innovatieve technologie voor de bouw. Contactpersoon is Mieke Oostra en Booosting is een van de betrokken partijen.

 

Duurzame kennis opdoen
Op 24 november bieden Mevo Houtindustrie, Saxion en Booosting u de mogelijkheid om kennis te nemen van dit unieke chemische dompelproces en de technische (medische) ontwikkelingen van het verduurzamen van bio-based materialen. Belangrijk onderdeel van de dag is om samen nieuwe ideeën te genereren over de toepassing van deze bio-polymeren voor onze sector, de bouw.


dag 24 november 2015
tijd 10:00 - 18:00
plek Carlton De Brug, Arkweg 3, 5731 PD Mierlo

 

programma 

dagvoorzitter Mieke Oostra

lector Innovatieve Technologie in de Bouw 

 

10:00 Inloop met koffie & thee
10:15 Welkom en intro dagvoorzitter
10:30 Technologische mogelijkheden van PPy voor de bouw
11:00 Toepassingen van PPy in de medische hoek
11:30 Verwachtingen van een producent
11:45 Verwachtingen van een toepasser

12:00 Lunch

12:30 Naar MEVO Houtindustrie, Gerstdijk 15, 5704 RG Helmond
12:45 Rondleiding productieproces bij MEVO
14:30 Terug naar Carlton De Brug
14:45 Koffie & thee

15:00 Brainstorm in groepen over gewenste toepassingen van PPy
16:00 Centrale terugkoppeling van deelsessies

16:15 Tegenlezing door Elma Durmisevic
Directeur 4D architects & bestuurslid Booosting

16:30 Discussie
17:00 Afsluiting & borrel

 

U bent van harte welkom!

Polypyrrool structuur Polymerisatieproces Waardepyramide met de relatie tussen biopolymeren en bio-based dragermaterialen Proefwoning Detail van de met PPy behandelde gevel van de proefwoning
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl