Ontvang onze nieuwsbrief:

Verslag Booosting Glasdag – Innovaties in Constructief Glas

Glazen dak en gevel van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum (bron: Octatube)
Rondleiding in de hal van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum De glazen trap in de nieuwe hal van het Van Gogh Museum Voor de Crystel Houses met haar glazen bakstenen en glazen raamkozijnen en glazen deurstijlen De volledig transparante gevel van de Crystal Houses (foto: Faidra Oikonomopoulou)

10 oktober 2016: Op dinsdagmiddag 27 september was Booosting van harte welkom in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Op het programma stonden lezingen over twee baanbrekende innovatieve projecten op het gebied van constructief glas. De projecten werden toegelicht door uit de eerste hand betrokken onderzoekers, ontwerpers en ontwikkelaars in eigen persoon.


Verslag Booosting Glasdag – Innovaties in Constructief Glas


Ruim vijftig naar informatie hongerende Booosting aangeslotenen, studenten en gasten kwamen naar de hoofdstad. Voor de kersverse voorzitter Robert Capel was het evenement tegelijk vuurdoop én aftrap voor een serie van evenementen dit najaar. In twee uur wisten de sprekers het publiek te inspireren met de meest recente innovaties op het gebied van constructief glas, die klaar staan om komende jaren door te breken in vele toepassingen.


Constructief glas
Architect Hans van Heeswijk, ontwerper van de nieuwe glazen entree van het Van Gogh Museum, opende de serie lezingen met de stelling dat de recente ontwikkelingen een wereld van verschil in de glasarchitectuur maken. In krap twaalf jaar tijd zijn glaspanelen veranderd van louter gevelbeplating naar constructiemateriaal. Met oversized glaspanelen en glazen liggers, trappen en vloeren worden dragende bouwdelen gemaakt die maximaal transparant zijn. De glazen entree en de glazen trap die Van Heeswijk samen met Octatube voor het Van Gogh Museum heeft ontworpen en gebouwd, zijn hybride constructies waarin supersize 12m lange glasvinnen een hoofdrol spelen als dragende en stabiliteitsverzorgende elementen. Een ander aspect van de toegenomen constructieve vaardigheid van glas zijn de elliptisch koudgebogen glaspanelen in de gevel van het ‘glazen huis’.
Presentatie Hans van Heeswijk 

 

De tweede spreker, Michael van Telgen, constructeur bij Octatube, nam het publiek nog een stap dieper mee in de detaillering die voor glazen vinnen van het Van Gogh Museum zijn ontwikkeld. In de minimalistische details waarmee de glazen elementen worden vastgezet, schuilt een geraffineerd doordachte en uitgevoerde oplossing die zorgt voor constructieve werking en veiligheid. Glas is immers een intolerant materiaal dat geen slecht ontwerp, berekening of uitvoering toelaat.
Presentatie Michael van Telgen


Glazen bakstenen
Erwin ten Brincke van ABT, glasconstructie specialist, liet zien welke nieuwe ontwikkelingen in de detaillering voor glas nog mogen worden verwacht. Hij deed dat aan de hand van de gevel van Crystal Houses die ABT in samenwerking met MVRDV architecten heeft neergezet in de PC Hooftstraat. Met gegoten glazen bakstenen werd een prachtig transparante gevel ‘gemetseld’ met transparante lijm, inclusief Amsterdamse School details. ABT werkte in het onderzoek samen met Phd-onderzoekers Faidra Oikonomopoulou en Telesilla Bristogianni van de Glass & Transparency Research Group van de TU Delft. In een heel beperkt aantal maanden wist deze samenwerking het complete project van concept via onderzoek naar uitvoering te brengen. Een enerverende prestatie waar het publiek deelgenoot van werd gemaakt. Het glazen gietwerk van de bakstenen en profielen, samen met een transparante constructieve verlijming, overtroffen de vooraf gestelde verwachtingen in sterkte en stabiliteit. Dit biedt de toekomst van glas als constructiemateriaal veel kansen!

Presentatie Erwin ten Brincke


This wall is transparent!

Presentatie Faidra Oikonomopoulou en Telesilla Bristogianni


De twee uur aan lezingen vloog om. Als uitzondering werd de gebruikelijke Booosting tegenlezing opgeofferd aan een bezichtiging van de glazen entree van het Van Gogh Museum en de Crystal Houses in de PC Hooftstraat. Gelukkig zat de tegenlezing min of meer besloten in de presentaties van de sprekers zelf. Uit eerste hand vertelden zij hoeveel verkenningsdrift, technisch inzicht, extreme maatprecisie, vernuft en discipline nodig zijn, zowel tijdens het produceren als het bouwen, om een goede en mooie glasconstructie te kunnen maken.

 

Barbara van Gelder

Octatube

 

xtra

Aankondiging innovatieve en constructieve glasdag

Gestolen Van Gogh schilderijen na 14 jaar terecht

Glass Bricks genomineerd voor de Dutch Design Award: stemmen kan hier!

Lumiduct: niuewe product voor transparante zonwering voor energie-opwekking in glazen gevels

 

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl