Ontvang onze nieuwsbrief:

Efectis onderzoekt het effect van brandbare gevelconstructies op middelgrote schaal

Testopstelling van Efectis (bron: Efectis)

18 juni 2018: Na de brand van 14 juni 2017 in Londen is er veel aandacht voor het brandgedrag van de in Nederland toegepaste gevels. In de uitzending van Zembla van 23 mei zijn er verschillende experts en vertegenwoordigers van industrieën aan het woord geweest waarbij de aandacht sterk gericht was op de brandbaarheid van het isolatiemateriaal in gevels.


Efectis onderzoekt het effect van brandbare gevelconstructies op middelgrote schaal

Maar wat is de invloed van het isolatiemateriaal op het brandgedrag van een gevel en kan je daar het isolatiemateriaal als individueel component als schuldige voor aanwijzen?


geveltest Efectis
In de herfst van 2017 heeft Kingspan, een toonaangevend bedrijf van isolatieproducten in Europa, Efectis gevraagd om op basis van ISO13785-1, Bepaling van het brandgedrag van gevels, een aantal geveltesten uit te voeren met aanvullende metingen voor warmteafgifte en giftige gassen. De testmethode werd uitgevoerd op een derde schaal van de BS 8414-1-testen die in opdracht van de Britse overheid door het testinstituut BRE werden uitgevoerd. De bepaling van de warmteafgifte en de analyse van giftige gassen geven een belangrijke toegevoegde waarde aan deze testmethode.

uitvoering
De testen betroffen diverse combinaties van isolatiematerialen en buitenbeplating van aluminiumcomposiet. Er werden negen testen uitgevoerd, waarbij drie soorten aluminiumcomposiet werden gecombineerd met drie isolatiematerialen (Kingspan Kooltherm K15 schuim, polyisocyanuraatschuim en steenwol). De montage en bevestiging waren vergelijkbaar met wat werd gebruikt in de BS 8414-testen, met drukschotten en spouwen van 50 mm. In tegenstelling tot de testen bij BRE werd er bij deze testen niet geblust. Hierdoor kon ook de brandgroei, de brandintensiteit en de uitdooffase van de brand bestudeerd worden.

resultaten
De testen met de twee beste soorten aluminiumcomposiet (ACM A2, met een beperkte brandbaarheid, en ACM FR, vlamvertragend) gaven ongeveer dezelfde resultaten met betrekking tot brandvoortplanting en warmteafgifte. Verschil in gebruik van de drie genoemde isolatiematerialen speelde hierbij geen rol van betekenis. Bij de analyse van giftige gassen kwamen vooral CO en CO2 naar voren, wat staat voor een goed geventileerde verbranding. De hoeveelheden andere giftige gassen waren te verwaarlozen. De drie testen met de slechtste soort aluminiumcomposiet buitenbeplating gaven een zeer intense en korte verbranding. Bij deze testen verbrandde de aluminiumcomposiet snel en was de integriteit van de spouw niet gewaarborgd, wat betekent dat de drukschotten geen effect hadden. De verbranding van de aluminiumcomposiet was zo snel, dat de bijdrage van de isolatiematerialen verwaarloosbaar was. De resultaten van de drie testen waren dus vergelijkbaar, om het even welk isolatiemateriaal werd gebruikt.

conclusie
Deze testen bevestigen de enorme bijdrage van aluminiumcomposiet aan een snelle vlamverspreiding en een intense brand, zoals gezien bij de Grenfell-ramp. Ook komt naar voren hoe belangrijk het is een gevel als geheel systeem op de juiste schaal te evalueren. De testen bevestigen de resultaten van de BS 8414-testen door BRE, maar hebben extra waarde door de analyse van gassen en de bepaling van de warmteafgifte.

meer info

Het volledige rapport kunt u hier lezen: Efectis study of fire behaviour of facade mock‐ups

 

Nasleep Grenfell-brand: business as usual voor Nederlandse gevelbouwers

Cobouw 15 juni 2018

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl