Ontvang onze nieuwsbrief:

Ontwikkeling van een 3D betonprinter - Saxion HS Enschede

foto's: Ivo Vrooijink

04 juni 2018: Op Saxion Hogeschool Enschede is men met verschillende partners in het kader van het RAAK-MKB project Konkreet, sinds 2016 bezig met de ontwikkeling van een 3D betonprinter. Hierbij is een 3D betonprinter helemaal “van de grond af” ontwikkeld.


Ontwikkeling van een 3D betonprinter

De onderwerpen die onderzocht worden hebben onder andere te maken met receptuur, aansturing/controle, ontwerp van de printvorm, opschaling, wapening, ondersnijding en natuurlijk ook enkele cases.

adaptieve slicer

Gebleken is dat 3D printen met beton alles behalve eenvoudig is. Een van de redenen hiervoor is de tegenstrijdigheid van de eisen van het beton. Het beton moet makkelijk te verpompen zijn en vormvast zodra het uit de printkop is. Dat iets niet eenvoudig is betekent niet dat het niet te verhelpen is. Het nazakken van het beton zodra het uit de printkop is, heeft bijvoorbeeld een leuke innovatie opgeleverd: de adaptieve “slicer”.

Tijdens een doorsnee 3D printproces word de uiteindelijke vorm in laagjes gesneden (gesliced), daarna wordt het object laagje voor laagje geprint. Hierbij wordt uitgegaan van een vaste laagdikte en de aanname dat het materiaal gelijk hard is bij verlaten van de printkop. Deze aanname is bij het 3D betonprinten niet mogelijk vanwege het nazakken. De oplossing is daarom na elke laag de hoogte te meten en daarna het object opnieuw te slicen. Op die manier wordt gegarandeerd dat er op de juiste hoogte geprint wordt.

 

toepassingen

Naast het ontwikkelen van een 3D betonprinter wordt er ook onderzoek gedaan naar toepassingen en toepassingsgebieden. Belangrijk is om hierbij te redeneren vanuit de sterke eigenschappen van de 3D printer. De enorme vormvrijheid die 3D printen mogelijk maakt samen met de vrijheid van mallen, maakt dat vooral unieke objecten interessant zijn. Bijzondere (renovatie) gevelelementen, ronde muren en trapvormen zijn daarom geschikt om voor de bouw nader te onderzoeken.

oplevering eind december 2018

 

contactpersoon

Saxion Hogeschool Enschede

Ivo Vrooijink - projectleider

i.b.e.vrooijink@saxion.nl

 

Symposium 3D Concrete Printing

Vrijdag 22 juni a.s. is Ivo Vrooijink één van de sprekers op het TU/e symposium 3D Concrete Printing - Developments in the Netherlands.

.

Naam:
Email:
Titel:
Commentaar:
Capcha:
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl