Ontvang onze nieuwsbrief:
Workshop

Digitaal vakmanschap. Robotische fabricage in de architectuur

vrijdag 15 januari 2016 / 14:00 - 17:00
Studio RAP (RDM Campus), Scheepsbouwweg 8, 3089 JW Rotterdam > bekijk op de innovatiekaart
Gratis voor aangeslotenen, studenten & pers, €150.00 (pp) voor niet-aangeslotenen
Organisatie: Frido van Nieuwamerongen

Twee ogenschijnlijk verschillende werelden, de digitale wereld en de niet-virtuele wereld van materialen, verenigen zich door ontwikkelingen van digitale fabricagemethoden.


Digitaal vakmanschap
Robotische fabricage in de architectuur


In deze architectenworkshop worden aan de hand van een hands-on attitude de mogelijkheden onderzocht van robotgestuurde fabricagemethoden. We leren hoe data en materiaal evenals het constructieve ontwerp onlosmakelijk verbonden zijn door de technieken van digitale fabricage. Het laat zien hoe het de architect in staat stelt het fabricageproces te controleren aan de hand van ontwerp- en fabricagedata en hoe het uiteindelijk de architectonische productie zou kunnen verrijken.

Met behulp van industriële robots worden de zeer uiteenlopende toepassingsmogelijkheden van deze ontwikkelingen verkend door vervaardiging van 1:1 prototypes.

Oud-Booosting bestuurslid/architect Frido van Nieuwamerongen is initiatiefnemer van deze zgn. learning by doing activiteit: 'Als ontwerpers veel kennis hebben van producten en van het productieproces vergroot dit de mogelijkheden om hun ideeën te realiseren. Een middag experimenteren met een materiaal zal de deelnemers veel inzicht geven in de totstandkoming van nieuwe, speciale ontwikkelingen.'

Deze architectenworkshop wordt georganiseerd met studio RAP (Robots, Architecture, Production) een jonge ontwerp- en fabricagestudio, die innovatieve softwareoplossingen voor industriële fabricagemethoden voor de bouw ontwikkelt.

 

Het meest recente project van Studio RAP is SkilledIn Office een indoor kantoor voor Havenbedrijf Rotterdam op RDM Campus, ontworpen en gefabriceerd door Studio RAP.
Het ontwerp is een op drukkrachten geoptimaliseerd gewelf wat direct vanuit haar digitale omgeving is vertaald naar 225 unieke 37mm dikke houten elementen die op hun beurt met een zes-assige industriële robot gefreesd zijn door Studio RAP. De houten elementen zijn door middel van vingerverbindingen met een schroefverbinding aan elkaar bevestigd. Alle driehoeken hebben een unieke verbinding, deze staan tevens onder een unieke hoek waardoor deze 3d-gefreesd dienden te worden. Het project laat de vormvrijheid en toepassingsmogelijkheid van robotische fabricage zien op een architectonische schaal.

 

 

Lees ook Cobouw: Schaalbaar ontwerp van zelfdragend gewelf



Andere voorbeelden:

3TU prototype
De dubbelgekromd complexe geometrie van het twee verdiepingen hoge gevelelement, wordt gefreesd met een zes-assige industriële robot. Het isonderdeel het 3TU Lighthouse project (schaal 1:5).
Materiaal: monoliet beton


Shotcrete Panel
Rap ontwikkelt momenteel een nieuwe snelle productietechniek voor gebogen betonnen gevelpanelen gesneden met de 'robot hotwire' en met minimaal gebruik van materiaal.
Materiaal: spuitbeton

Bogen
Voorbereiding en fabricage van drie bogen van 8m hoog voor de Biennale van Venetië 2014.
Opdrachtgever: OMA / Rem Koolhaas
Materiaal: polystyreen en gedrukte Forexpanelen

Deze Architectenworkshop is deel III van de serie Ontwerpen in de Fabriek en bestaat uit drie dagen.

Architectenworkshop deel I en Architectenworkshop deel II
Op Building Holland 2015 vond de discussie over digitaal vakmanschap plaats.


plek Studio RAP RDM Campus Rotterdam

max. 15 deelnemers

thema grenzelooos

programma

dag 1 besloten

wo 4 november 2015
10:00 - 17:00

 

dag 2 besloten
wo 9 december 2015
14:00 - 17:00

 

dag 3
vr 15 januari 2016

13:00 - 15:00 besloten

15:00 - 17:00 openbaar en voorafgaand aan de Nieuwjaarsborrel

 

programmalijn



U bent van harte welkom!


Verslag dag 1
Verslag dag 2

Verslag dag 3

SkilledIn Office toont constructieve en formele mogelijkheden van robotgestuurde fabricage De robotproductie van de Skilledin Office delen
Booosting platform voor koplopers in bouwinnovatie | T 06-2211 4701 | E info@booosting.nl | W www.booosting.nl